B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Mama és a házitészta – Lekváros derelye

2011.06.16. 11:50 Benyeszke

Előrebocsátom, hogy nem vagyok jó passzban írásilag mert nagy macskamentésben vagyunk és olyan szervezkedés megy, amilyenre szerintem a normandiai partraszállás óta nem volt példa.

Rendhagyó módon nem azzal kezdem a mai posztot, hogy ilyen meg olyan a derelye tésztája, meg hogy ma kettő oktatóvideót is betettem nektek a posztba, hanem úgy döntöttem méltatlankodni fogok és kérdést intézek hozzátok: Ki az Úristen kalapál hajnali 5.30-kor??? Ez ma reggel volt, 45 perccel óracsörgés előtt (ennél csak az lett volna jobb, ha 10 perccel előtte van) és nekem egy gondolat járt a fejemben, hogy ha rájövök ki csinálja, puszta kézzel agyonverem. Tudom, agresszív vagyok, meg ilyet nem mondunk, de mégis ki lehet az a félkegyelmű aki hétköznap hajnalban kalapál? És főleg miért? Egyébként is rosszul alszom mostanában mert meleg van és mert rémálmaim vannak, kedd éjszaka például egy virtuális darazsat csapkodtam az ágyban mint az őrült, ráztam a takarómat is meg minden. Tehát csak jelzem, hogy aki ma reggel kalapált tönkretette a mai napom.

Na de pufogásból nem élünk meg, a derelyéből sem biztos, de mégis ez a nap témája, úgyhogy vágjunk bele.

A tészta ugyanolyan mint amiből a káposztás tészta készül, Mama konkrétan az elsőre meggyúrt tészta felét használta fel a derelyéhez. Viszont ebben az esetben a tésztát lehetetlenül vékonyra kell nyújtani, tényleg, hogy látszódjon a deszka alatta. Ez eltart egy darabig, de mivel a nyújtás a lelke mindennek, így érdemes időt és energiát áldozni rá.

Ha sikerült a kívánt vékonyságúra kinyújtani, akkor a tésztát félbe kell hajtani, hogy vonal keletkezzen a felénél, így lehet majd jól illeszteni, amikor a töltelék rákerül.

Mama szerint nem jó csak szilvalekvárral tölteni, érdemes összekeverni sárgabaracklekvárral mert úgy kevésbé lesz savas az íze, állítólag Tata is így szerette annak idején. Tehát a kevert lekvárból kanál segítségével kis halmokat teszünk a tésztára egymástól nagyjából egyenlő távolságra.

Ezután a sodrófa segítségével ráhajtjuk a tészta másik felét a töltelékes részre, majd a lekvárhalmok körül jól lenyomkodjuk, hogy főzés közben ne folyjon ki a lekvár.

Ekkor hozzuk a derelyevágót és a lekváros részeket körbevágva kiszaggatjuk a derelyéket. Közben persze már forraljuk a vizet, kevés sóval ízesítve.

Egy másik edényben pedig pirított morzsát készítünk, ehhez olajat kell hevíteni és abban zsemlemorzsát kis lángon megpirítani.

A derelyéket a forrásban lévő vízben kifőzzük, majd nagyon óvatosan a morzsába forgatjuk. A kész derelyét porcukorral megszórva tálaljuk.
 

2 komment

Címkék: mama édesség tészta desszert lekvár derelye

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr302988929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivétel 2011.06.16. 12:12:39

Na már most ilyet is ennék:) Miattad fogok vénségemre elhízni!:)

Benyeszke · http://besbe.blog.hu/ 2011.06.16. 12:28:05

@Kivétel: :D Az a jó, ha így képről is jöhet nem?

Egyébként ilyet se nagyon ettem még, talán egyszer. Ez már időigényesebb mint a tegnapi káposztás tészta
süti beállítások módosítása