Eddig egyszer voltam főzőtanfolyamon, tavaly októberben, ott tanultam ezt a remek kis salátát. Igaz, hogy 1 kilós káposztát nehéz találni, de akkor is érdemes ezt kipróbálni ha csak a megvett fej negyedét használjuk el, a többi jó lesz párolt káposztának. Ha másnap fogyasztjuk, akkor lesz igazán lila a saláta, mert a káposzta leve befesti az almát is. Nekem ez az egyik kedvenc salátám, de nem ajánlom úgy készíteni, hogy a férfiember is rá van kényszerülve, mert abból baj lehet. A férfiaknak – ki tudja miért - nem jön be.
Hozzávalók (6 személyre)
1 kg lilakáposzta
1 nagy fej lilahagyma
3 közepes alma
2 ek mazsola
2 narancs
1 kis csokor petrezselyemzöld
só, bors
olívaolaj
A káposztát csíkokra vágjuk, figyeljünk arra, hogy ne legyenek orbitális méretű darabok, a torzsáját mindenképpen vegyük ki. A felcsíkozott káposztát egy mély tálba tesszük és megsózzuk, hogy egy kicsit összeessen.
A hagymát meghámozzuk és finomra aprítjuk. Az almát negyedeljük, magházát kivágjuk majd kockákra vágjuk.
A narancsok levét egy kisebb tálba facsarjuk, 1 ek olívaolajat hozzákeverünk majd sóval és borssal fűszerezzük.
A káposztához adjuk az almát, a hagymát és a mazsolát, majd az egészet meglocsoljuk a narancsos öntettel. Hűtőben néhány órát állni hagyjuk az egész salátát.
Tálaláskor frissen aprított petrezselymet szórunk a salátára, de ha igazán szuperegészséges hatást szeretnénk elérni, akkor csírát is tegyünk a petrezselyem mellé/rá.
A mazsolakérdés itt is kardinális, hiszen sokan vannak, akik szerint a mazsola legalább annyira haszontalan a konyhaművészetben mint szerintem a darazsak a természetben. De jó hír, hogy ennél az ételnél sem kötelező elem ez a förmedvény, én szeretem, ezért teszek bele, aki nem szereti hát hagyja ki.