B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Vörösboros marharagu

2011.08.23. 09:15 Benyeszke

Az időjárást elnézve én magam vagyok a marha amiért ilyen herefonnyasztó melegben órákat töltök a tűzhely mellett és a sütővel még emelem is a hőmérsékletet a lakásban. Csakhogy: ez a ragu az igazi. Ez az, amit bátran feltálalnék bárkinek, a szüleimnek, az anyósomnak (bár erre valószínűleg soha nem fog sor kerülni), a nagymamámnak, tényleg bárkinek, mert nem lehet nem szeretni, nem lehet róla rosszat mondani.


Hozzávalók (6 személyre)
1 kg marhacomb
2 nagy fej vöröshagyma
3 szál sárgarépa
20 dkg csiperkegomba
5 dl száraz vörösbor
1 dl paradicsompüré
2 dl alaplé
1 ek vaj
liszt
olaj
só, bors
babérlevél
kakukkfű

A húst lehártyázzuk, és kockákra vágjuk, de ne túl kicsikre, hanem olyan 3*3 cm-es darabokra. Ezután papírtörlővel mindegyik darabot szárazra töröljük.

A hagymát meghámozzuk, az egyiket apróra, a másikat nagyobb darabokra vágjuk. A répát szintén meghámozzuk és hasábokra vágjuk.

Egy zacskóba lisztet szórunk, sózzuk, borsozzuk majd megforgatjuk benne a húsdarabokat. Közben egy serpenyőben olajat hevítünk. A húst több részletben minden oldalon megpirítjuk, nagy lángon úgy hogy ne zsúfoljunk túl sok darabot egyszerre a serpenyőbe, különben nem pirulni fog hanem párolódni. Ha készen vagyunk, a húst félretesszük.

A visszamaradt zsiradékba tesszük a hagymát és a répát, nagy lángon ezeket is körbepirítjuk, majd visszatesszük a húst. Összekeverjük, majd egy kevés vörösbort öntünk alá, hogy a letapadt pörzsanyagokat felszedjük a serpenyő aljáról. Beleteszünk 2 babérlevelet, szárított kakukkfűvel, sóval és borssal ízesítjük, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, az alaplevet és a maradék bort. Ezt a ragut kb. 10 percig főzzük.

Közben a sütőt előmelegítjük 175 fokra. A ragut egy fedeles tűzálló edénybe öntjük (a legjobb ha van sütőbe tehető főzőedényünk aminek jól záródó teteje van, ez lenne a klasszikus casserole), majd a sütőbe tesszük 2,5 órára.

A gombát megmossuk, a nagyobbakat négybe, a kisebbeket félbevágjuk és kevés olívaolajon megpirítjuk. Ha már szép piros, hozzáadjuk a vajat, sóval és borssal ízesítjük majd néhány perc után lehúzzuk a tűzről. A kész gombát két óra elteltével adjuk a raguhoz.

A készülő marharagut óránként elég ellenőrizni, ilyenkor érdemes megkeverni, ellenőrizni, hogy elég lé van-e alatta. Ha szükséges bort még adhatunk hozzá. A második ellenőrzésnél adjuk hozzá a gombát. Ekkor már meg lehet kóstolni a húst.

Ha letelt a 2,5 óra ellenőrizzük a hús állagát és az ízesítést, majd kapcsoljuk ki a sütőt és tálalásig hagyjuk benne az edényt.

A kész marharagut krumplipürével és párolt kelbimbóval vagy kelkáposztával tálaljuk.

 

1 komment

Címkék: klasszikus recept ragu családi ebéd

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr1003172841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ildsisy 2011.09.29. 12:47:45

De imádom!!!! Na, muszáj ezt nemsokára így megcsinálnom!!!!!! :)
süti beállítások módosítása