Hiába őszi gyümölcs a körte, Anyuék hoztak párat a hétvégén és már eléggé kezdtek ramatyul kinézni úgyhogy valamit kezdenem kellett velük. Amúgy nem szeretem a körtét mert folyton az jut róla eszembe, amikor otthon a kertben kellett szedni és nagyjából három kosárnyi darázs társult mellé, néha egy-egy szegény körtében több volt a darázs mint a körte. Ettől még ha már leszedték nekem és tuti darázsmentes minden, nagyon szívesen megcsinálom rumos párolt körtének vagy körtetortának, ez a leves most új találmány, de egész jó.
Hozzávalók (4 személyre)
6 körte
4-5 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
1 citrom leve
1 dl tej
2 dl habtejszín
3 ek méz
csipet só
10 dkg márványsajt
A körtéket meghámozzuk, a magházat kivágjuk, majd a gyümölcshúst darabokra vágjuk. A körtét lábasba tesszük a szegfűszeggel és a fahéjjal együtt, annyi vizet öntünk rá amennyi ellepi, majd belefacsarjuk a citrom levét és föltesszük főni.
A tejszínt jól lehűtjük.
Ha a körte teljesen megpuhult, a léből kihorgásszuk a fahéjat és a szegfűszeget majd a levet a gyümölccsel együtt összeturmixoljuk. Kicsit hűlni hagyjuk, közben felverjük a tejszínt.
A tejet óvatosan hozzákeverjük a körtéhez, majd a felvert tejszínt is hozzáadjuk. Mézzel és egy csipet sóval ízesítjük.
Tálalásnál a leves tetejére kéksajtot morzsolunk.