Vannak helyzetek, amikor az ember igenis meggyőzheti magát és környezetét arról, hogy a főzés nem nehéz. Időigényes lehet, macerás talán, de nehéz semmiképpen. Persze krumplit és hagymát kell pucolni, a húst meg kell mosni és a kezed tiszta fokhagyma lesz ahogy a francos nyomón próbálod átimádkozni az anyagot.
Ha viszont jobban megnézzük a dolgot, pofonegyszerű a képlet: krumpli és hagyma karikára, rá a megmosott húsdarabok, ízesítésnek fokhagyma, parmezán, só és bors. Egy tepsibe rendezzük és 180 fokon sütjük, a vége felé felvehetjük a hőmérsékletet 200 fokra.
Az a szép ebben az egytálételben, hogy ezerféleképpen variálható, a krumpli mellé jöhet szinte bármilyen zöldség, gomba vagy esetleg baconszalonna is, a hús bármilyen állattól származhat, lehet karaj, hátszín vagy egyszerű csirkerész is, a lényeg, hogy nagyobb darab hús legyen egyben.
Hozzávalók (4 személyre)
6 egész csirkecomb / 1 konyhakész darabolt csirke / 2 szűzpecsenye / 80 dkg karaj egyben
1 kg burgonya
2-3 fej hagyma
2-3 paradicsom
3 gerezd fokhagyma
4 ek reszelt parmezán
1 ek vaj
A zöldségeket meghámozzuk, félkarikára vágjuk, a tepsiben elrendezzük, meglocsoljuk olívaolajjal. Ráreszeljük a fokhagymát és megszórjuk a parmezán felével. Ezután rátesszük az ágyra a sóval és borssal bedörzsölt húst, ha egyben van akkor lehetőleg középre.
Alufóliával letakarva kb. egy órát sütjük 180 fokon , majd szabadon még 40-45 percet. Az utolsó 20 percben rászórjuk a maradék parmezánt és a vajat kis forgácsokban eloszlatjuk a köreten.
Elrontani egy esetben lehet, ha odaég, egyébként semmi baj nem történhet.
Ennek a receptnek a felturbózott változata a legnagyobb szerelmem, sokkal több vajjal és olyan remek kiegészítőkkel mint a petrezselyem vagy a citromhéj.