B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Hónap vége egy kis lélekgyógyítóval

2011.01.30. 12:16 Benyeszke

Takarékoskodunk a sajtos galuskával és leolvadunk a székről a csokoládékrémmel.

A sajtos galuskáról szerintem mindenkinek van jobb vagy rosszabb élménye, én gyerekként soha nem ettem – csak krumplis galuskát kacsazsírral meg dinsztelt hagymával, hiába na, a vidéki élet szépségei -, néhány éve próbáltam ki először ezt a felturbózott változatot.

Hozzá kell tenni, hogy a barátom miután megkóstolta először ezt a változatot erősködött, hogy próbáljuk ki úgy is, ahogy az ő anyukája készítette, mert az visszahozza a gyerekkori emlékeket. Nos az a változat így nézett ki: kifőtt galuska és trappista sajt. Gondolhatjátok, olyan betegek lettünk tőle, hogy ma is emlegetjük. Ilyen fojtó, bántó kaját előtte még nem ettem és nem is akarok soha többé. Az a fajta tészta ami anélkül is háromszorosára kel a gyomrodban, hogy bármit innál rá.

Az én változatom (vagyis a sárga könyvé) sajtos galuskára ellenben ügyel arra, hogy véletlenül se legyen fojtó ez az étel.

Hozzávalók (4 személyre):

4 tojás (válságos időkben szerintem elég 2 vagy 3 is)

50 dkg liszt

2,5 dl víz (ha kevesebb a tojás, ebből több kell)

20 dkg ementáli sajt

2 fej hagyma

4 ek vaj

A sajtot lereszeljük, mert ha a galuska kifő, nem szabad időt vesztegetni a sajtreszeléssel.

Kivajazunk egy tűzálló tálat. A sütőt előmelegítjük légkeveréses 180 fokra.

Az első három hozzávalóból 1-2 tk sóval galuskatésztát készítünk, ha szaggatóval fogjuk szaggatni akkor legyen lágyabb, ha kézzel – amit ekkora mennyiségnél kétlek – akkor egy kicsit tömörebb állagú tészta kell.

Felteszünk vizet a galuskának, sóval és olajjal, várunk, amíg forrni kezd.

A hagymát meghámozzuk és 2 ek vajon megpirítjuk (szerintem dinsztelni jobb, mert lágyítja a galuskát).

Ha forr a víz, adagonként kifőzzük a galuskát. A kifőtt adagot beletesszük a tálba, megborsozzuk, megszórjuk sajttal, majd a forró sütőbe tesszük. Ha kész a következő adag galuska kivesszük a tálat és megismételjük a műveleteket (bors, sajt). Ezt addig kell játszani míg az összes galuskát ki nem főzzük. A tetejére megint sajtot szórunk és rátesszük a hagymát. A sütőt magasabb fokozatra állítjuk (220) és 5 perc alatt átsütjük az egészet. Tényleg nem több mint 5 perc, mert könnyen odaég.

Szerintem nagyon finom, bár tény, hogy egyszerre nem lehet sokat enni belőle, de ez nem is baj. Az ementáli sajt különlegessé teszi az ízt. Igaz, hogy ez a sajt nem annyira olcsó, de mivel a többi hozzávaló szinte megtalálható a konyhában, belefér a költségvetésbe.

 

És akkor a desszert…ó hát az olyan gyönyörű, csodálatos és elmondhatatlanul finom, persze, hogy csokoládés.

A recept a Dolce Vita blog szerzőjének, Vrábel Krisztinának az ajánlása a Nők Lapja Konyha szeptemberi számában. Minden elismerésem, Anyu lelkibeteg (értsd: lelkibetegséget gyógyító) tortája után ez az a desszert, ami mindig minden körülmények között mindenkinél sikert arat. Amit a férfiember is úgy nyamnyog, hogy öröm nézni.

Gyömbéres csokoládékrém

Hozzávalók (4 személyre, de kettő is elboldogul vele J)

10 dkg étcsokoládé

3-4 dkg vaj

3 ek cukor

2 tojássárgája

4 tojásfehérje

csipet só

frissen reszelt gyömbér

Na rögtön az első hozzávaló: tényleg jó minőségű legalább 60%-os étcsokoládét kell hozzá használni, mert egyébként nem lesz tökéletes az eredmény. Ezt onnan tudom – és kedves Krisztina kérlek ne haragudj meg – hogy egyszer egy agyilag gyenge pillanatomban elkészítettem ezt – tényleg nagyon szégyellem – Party Tortabevonóból. Persze, hogy pocsék lett, mert az ugye nem csokoládé. Kiolvadt belőle valami anyag, ami nem volt hajlandó a többivel keveredni és leült a pohár aljára. Szörnyű volt, de tanultam belőle az biztos.

Na tehát, három munkafázisban készül a dolog: a csokoládét a vajjal gőz fölött megolvasztjuk, nagyon szép fényes massza lesz belőle. Hűlni hagyjuk.

A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Most kézi habverőt használtam, amit egy idő után átadtam a barátomnak, aki „Ma úgyse gyúrtam” felkiáltással kettőt kevert az anyagon, majd elkezdett matatni a konyhaszekrényben a robotgépet keresve. Ennyit a férfiakról.

A tojásfehérjét egy csipet sóval jó keményre verjük, ehhez a végén jó a fejem fölé téve megfordítom az edényt módszer. Aztán vagy jó, vagy mehetünk hajat mosni.

A gyömbért (szerintem egy 2-3 cm hosszú darab elég) lereszeljük, vagy ha a rostokat nem szívleljük akkor aprítógépben felaprítjuk.

Ezután a csokoládét összekeverjük a cukros tojássárgájával, hozzáadjuk a gyömbért, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. Poharakba vagy fagyis kelyhekbe osztjuk és mehet a hűtőbe egész éjszakára.

Ez a krém olyan habos, lágy, sűrű, egyszerűen tökéletes és kész! Próbáljátok ki!

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro csokoládé recept nők lapja takarékos vrábel krisztina főzés alapkönyve sajtos galuska

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr312625025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása