Vannak pillanatok az életben amikor kifejzetten sajnálom, hogy nem vagyok kifinomult. Ez is egy ilyen. Mert ahelyett, hogy azt írnám, hogy ez a desszert pompás meg fenomenális, egyetlen szó jár a fejemben…ez beszarás! Bocsánat de komolyan. Minden stimmelt, minden tökéletes volt, kívül ropogott, belül folyós maradt, ennek az édességnek minden falatja egy darabka mennyország.
Hozzávalók (2 személyre)
50 g vaj
50 g étcsokoládé (legalább 70%-os, nagyon ajánlom a Cote d’Or Brut csokoládéját, az 86%-os)
60 g kristálycukor
1 egész tojás
1 tojássárgája
50 g liszt
csipet só
fél mk őrölt chilipaprika (chilipor)
A vajat és a darabokra tördelt étcsokoládét gőzfürdő felett felolvasztjuk. Nekem a legutóbbi olvasztáskor darabokra tört az egyetlen gőzfürdőre alkalmas edényem, és mivel még tart a gyászidőszak (értsd: még nem találtam megfelelő új edényt) simán egy kis lábasban olvasztottam a vajat és a csokoládét, ekkor csak arra kell ügyelni hogy nagyon kis lángon végezzük a műveletet. Ha felolvadt és összekeveredett a vaj és a csokoládé, akkor lehúzzuk a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni.
Az egész tojást, a tojássárgáját és a cukrot robotgéppel habosra és krémesre keverjük, a cukornak fel kell oldódnia a tojásban. Mivel kis mennyiségről van szó, nem tart sokáig.
Ha teljesen kihűlt a csokoládé, hozzáadjuk a tojáshoz. Ha melegen tesszük bele, kapunk egy jóféle édes tojásrántottát. Nem érdemes kipróbálni mert igazából pocsékba megy az összes hozzávaló méghozzá a türelem hiánya miatt. Egyszerűen meg kell várni míg kihűl a csokoládé. Ezután szépen összekeverjük a két krémet.
A lisztet összeforgatjuk a sóval és a chilipaprikával, majd a masszához adjuk és fakanállal összekeverjük az egészet.
2 kicsi szufléformát kivajazunk és keserű kakaóporral megszórunk. A sütőt 160 fokra előmelegítjük.
A masszát a formákba kanalazzuk. Az előmelegített sütőben pontosan 13 percig sütjük. Ha letelt az idő, kivesszük és hűlni hagyjuk néhány percig. Tálalás előtt egy kenőkéssel körbemegyünk a formák szélein hogy könnyebben ki tudjuk szedni a tortácskákat.
Kísérőnek jöhet a tejszínhab, mentalevelek…és tavaszi estéken az eper