B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Chilis moelleux au chocolat

2011.05.09. 09:51 Benyeszke

Vannak pillanatok az életben amikor kifejzetten sajnálom, hogy nem vagyok kifinomult. Ez is egy ilyen. Mert ahelyett, hogy azt írnám, hogy ez a desszert pompás meg fenomenális, egyetlen szó jár a fejemben…ez beszarás! Bocsánat de komolyan. Minden stimmelt, minden tökéletes volt, kívül ropogott, belül folyós maradt, ennek az édességnek minden falatja egy darabka mennyország.


Hozzávalók (2 személyre)
50 g vaj
50 g étcsokoládé (legalább 70%-os, nagyon ajánlom a Cote d’Or Brut csokoládéját, az 86%-os)
60 g kristálycukor
1 egész tojás
1 tojássárgája
50 g liszt
csipet só
fél mk őrölt chilipaprika (chilipor)

A vajat és a darabokra tördelt étcsokoládét gőzfürdő felett felolvasztjuk. Nekem a legutóbbi olvasztáskor darabokra tört az egyetlen gőzfürdőre alkalmas edényem, és mivel még tart a gyászidőszak (értsd: még nem találtam megfelelő új edényt) simán egy kis lábasban olvasztottam a vajat és a csokoládét, ekkor csak arra kell ügyelni hogy nagyon kis lángon végezzük a műveletet. Ha felolvadt és összekeveredett a vaj és a csokoládé, akkor lehúzzuk a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni.

Az egész tojást, a tojássárgáját és a cukrot robotgéppel habosra és krémesre keverjük, a cukornak fel kell oldódnia a tojásban. Mivel kis mennyiségről van szó, nem tart sokáig.

Ha teljesen kihűlt a csokoládé, hozzáadjuk a tojáshoz. Ha melegen tesszük bele, kapunk egy jóféle édes tojásrántottát. Nem érdemes kipróbálni mert igazából pocsékba megy az összes hozzávaló méghozzá a türelem hiánya miatt. Egyszerűen meg kell várni míg kihűl a csokoládé. Ezután szépen összekeverjük a két krémet.

A lisztet összeforgatjuk a sóval és a chilipaprikával, majd a masszához adjuk és fakanállal összekeverjük az egészet.

2 kicsi szufléformát kivajazunk és keserű kakaóporral megszórunk. A sütőt 160 fokra előmelegítjük.

A masszát a formákba kanalazzuk. Az előmelegített sütőben pontosan 13 percig sütjük. Ha letelt az idő, kivesszük és hűlni hagyjuk néhány percig. Tálalás előtt egy kenőkéssel körbemegyünk a formák szélein hogy könnyebben ki tudjuk szedni a tortácskákat.

Kísérőnek jöhet a tejszínhab, mentalevelek…és tavaszi estéken az eper



 

3 komment

Címkék: csokoládé édesség recept gordon ramsay desszert szuflé

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr172889188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beacska 2011.05.16. 13:35:18

ez nagyon szép lett, gratula!

el sem merem olvasni, mert az édesség hiányzik a legjobban, pláne a csoki :(((

Benyeszke · http://besbe.blog.hu/ 2011.05.16. 13:49:54

@beacska: hú amikor ez elkészült majdnem elsírtam magam annyira szép lett.

beacska 2011.05.17. 09:07:19

@Benyeszke: képzeld, a kislányomnak pár éve a chilis csoki lett a kedvence. Képzelheted, aranyárban árulják! De télen, néha főzök neki chiliporból meg táblás étcsokiból ;D
süti beállítások módosítása