B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Mama és a házitészta - bevezetés

2011.06.14. 10:20 Benyeszke

A szombati rendkívül sikeres vacsora után vasárnap hajnalban hazafelé vettük az irányt, hogy az egész napot Mamával töltsük, méghozzá azért, hogy beavasson minket néhány remek étel elkészítésének a rejtelmeibe. Még márciusban a születésnapján kértem meg, hogy hadd szentelhessek néhány bejegyzést az ő titkos receptjeinek. Hogy mi is a blog azt nem nagyon sikerült jól elmagyaráznom neki, annyit tud, hogy ő majd felkerül az Internetre.

A Mamával töltött egy nap eseményei – mivel három különböző étel készült – ezen kívül még három posztban kerülnek majd fel a blogra. Készítettünk oktatóvideókat, csak annyi volt a gáz, hogy mindig le kellett állítani amikor Mama elkezdte szidni a rokonokat vagy a szomszédokat. Rengeteg kép is készült, ezeket igyekszem fogyasztható formába rendezni nektek.

Nos, előzetesen telefonon közölte, hogy a pontos recepteket nem oszthatom meg veletek, de elárulom, hogy ebben a játékban nincs olyan, hogy pontos recept vagy dekára kimért hozzávaló. Darab tojás az létezik, de onnantól kezdve a jelszó a végy.

A vasárnapból ahogyan megérkeztünk tésztanap kerekedett, mert ugye a kötöttgaluska levest korábban már lezsíroztuk, de Mama közben kitalálta, hogy káposztás tésztát szeretne enni, viszont a meggyúrt egész száraztészta túl sok lett volna erre, így még lekváros derelye is készült. Na de menjünk szépen sorban.

Káposztás tésztát soha nem ettem még, valami miatt azt hittem, hogy az sokkal több mint dinsztelt káposzta és főtt tészta. Kiderült, hogy nem.

A tészta amiből a derelye és a káposztás tészta készül, az három tojás, kevés víz és annyi liszt amennyit felvesz. Ezzel tudom, hogy nem sokat segítettem, de ez egy olyan biznisz amit ki kell tapasztalni. A legfontosabb: vizet mindig könnyebb hozzáadni mint elvenni.


 

A levestészta annyiban különbözik, hogy csak két tojás kell bele, és a tésztának lágyabb, puhább állaga kell, hogy legyen.

Minden házitészta esszenciája a megfelelő nyújtás. Neem, kedveseim ez nem ennyire egyszerűen megtanulható dolog, fogadjunk, hogy közületek sem sokan tudnak teljes egészében kerek tésztát nyújtani. Nos Mama tud – persze, különben nem lenne az aki – viszont neki spéci évtizedekkel ezelőtt esztergált sodrófája van amit valaki valakijének a testvére készített, ő meg érdekszférájába vonta amikor öröklésre került a sor. Köze nincs azokhoz a bumfordi sodrófákhoz, amiket a boltban lehet kapni, sajnos. Keressetek jó faesztergályost.

Tehát fogjuk a meggyúrt tésztát, majd úgy kezdjük el nyújtani, hogy nem az egészet, hanem a közepén maradjon egy kis púp, abból kiindulva kell folyamatosan forgatva nyújtani. Ezután jön a lényeg. A tészta egyik oldalától elkezdjük a sodrófára tekerni a tésztát közben középről induló mozdulatokkal nyújtjuk, majd ha teljesen feltekertük átgórjuk (!) a sodrófán és letekerjük.

Onnantól kezdve, hogy a tésztát papírvékonyra nyújtottuk, igazából bármilyen alakú, formájú, töltött vagy töltetlen tészta készülhet belőle, amíg száraz (de nem levesbe való) tésztáról beszélünk.

Nos, ezek voltak az előzmények, első házitésztánk a káposztás tészta lesz, holnap.
 

3 komment

Címkék: mama recept tészta tradicionális nyújtófa

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr332982566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beacska 2011.06.16. 13:03:07

drágám, imádlak, de ha nem írsz liszt mennyiséget, akkor az egy nagy baromság, hogy "A levestészta annyiban különbözik, hogy csak két tojás kell bele". Mérnök vagyok, ne bosszants! ;DDD

amúgy nagyon fontos a liszt-tojás arány. Én rendszeresen készítek házilag tésztát, amióta megörököltem egy tészta-nyújtó-vágó-és töltő gépet. Mindenhol azt írták 1 tojás+10 deka liszt, aztán menet közben kiderült, hogy 1 tojás+15+5 deka liszt. és ez marha nagy különbség!!!

pusza ;D

Benyeszke · http://besbe.blog.hu/ 2011.06.16. 13:08:29

@beacska: Én ezt pontosan tudom, de az mennyivel jobb, hogy két tojás meg két marék liszt az én nagyanyám markával mérve?? :DD
Mert kb tényleg eddig jutottunk. Nincs is neki konyhai mérlege, mert le akartam volna mérni de nem lehetett.

Ezt az 1 tojás 10 deka liszt dolgot én is hallottam már, de még nem próbáltam.

beacska 2011.06.16. 14:57:44

@Benyeszke: próbáld ki! én pölö lasagnét csak háziból csinálok. Egyrészt a gyári baromi drága, nem is elég egy tepsihez egy zacskó, és nehéz "méretezni". És a kifőzetlen háziból nagyságrendekkel finomabb! (csak azért írtam ide, mert van olyan recept, ahol ki kell főzni előtte a tésztát-brrrr ;D)
süti beállítások módosítása