Soha nem készítettem még főzeléket. Pedig ugye nagyon finom és egészséges mind, így amikor ilyesmire vágytam addig rágtam Anyu fülét míg nem csinált nekem valamilyen főzeléket. Ugyanis én azt hittem, hogy a főzelék olyan misztikus dolog amit csak Anyu tud megfelelően elkészíteni. Hiszen emlékeztek a menzán anno milyen kiábrándító volt a csomós főzelék, olyat senki nem akar önszántából enni. Na de a hétvégén szert tettem friss zöldborsóra, amit némi munkadíj (így hívtam régen azt, amikor otthon fejtettem a borsót Anyunak, de valahogy jóval kevesebbet kapott vissza mint kellett volna) fejében kifejtettem, aztán arra gondoltam, hogy eljött a borsófőzelék ideje. Nagyon büszke vagyok magamra, mert nagyon jól sikerült!
Hozzávalók (4 személyre)
60 dkg frissen fejtett zöldborsó (tisztított súly, ehhez kb. 1,5 kg héjas borsó kell)
1 ek vaj
5 dl tej
4 dkg liszt
fél csokor petrezselyemzöld
1 tk cukor
só, bors
A borsót kifejtjük és átöblítjük. A vajat egy lábasban megolvasztjuk, rádobjuk a borsót, megsózzuk és lefedve a saját levében puhára pároljuk.
Közben a tejben habverővel elkeverjük a lisztet, úgy, hogy ne legyen csomós. A tej pedig ne legyen nagyon hideg, érdemes kimérni amikor a borsót feltesszük főni. A petrezselymet felaprítjuk.
Ha a borsó puha, fedő nélkül elpárologtatjuk a levét, majd óvatosan ráöntjük a tejet. Elkeverjük majd közepes vagy alacsony lángon besűrítjük. Közben a petrezselymet beletesszük és cukorral ízesítjük. Őrölt borsot a legvégén teszünk bele.
Ha már főzelék állagúra sűrűsödött lehúzzuk a tűzről és fedő alatt hűlni hagyjuk, így nem bőrösödik be.
Feltétnek főtt tojást vagy virslit kínálunk hozzá.