Sokszor eszembe jut, hogy nem eszünk elég halat és mostanában elég zöldséget sem. Így amikor tegnap nagyon erőt vett rajtam az egészséges életmód iránti vágy, gyorsan összedobtam egy tartalmas tonhalsalátát. Az öntet Mautner Zsófitól származik, innen is nagy köszönet érte, mert a sült fokhagyma mindent feldob!
Hozzávalók (4 személyre)
1 fej jégsaláta
3 paradicsom
1 lilahagyma
fél kígyóuborka
2 doboz tonhalkonzerv
4 tojás
1 marék kesudió
magozott fekete olajbogyó
Öntet
6 ek olívaolaj
3 ek balzsamecet
1 kk mustár
4 gerezd fokhagyma
só, bors
A tojásokat keményre főzzük. A kesudiót száraz serpenyőben megpirítjuk.
A salátát, a paradicsomot és az uborkát feldaraboljuk, a hagymát meghámozzuk és félkarikára vágjuk. Ezeket egy nagy tálba tesszük.
A tonhalat amennyire lehet lecsöpögtetjük és darabokban a salátába keverjük. A kesudiót és az olajbogyót szintén a zöldségekhez keverjük. A tojásokat meghámozzuk és négybe vágjuk őket, de majd csak tálaláskor tesszük a saláta tetejére.
Az öntethez a héjas fokhagymagerezdeket 180 fokon 20 percig sütjük, sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítve. Ha kész, meghámozzuk, összetörjük és a olajjal az ecettel és a mustárral simára keverjük. Közvetlenül tálalás előtt locsoljuk a salátára.
Szerintem nagyon finom saláta, friss fűszervajas bagettel még finomabb!