Ezt a receptet már jó régóta ki akartam próbálni. Most, hogy már lehet kapni újhagymát meg hónapos retket elérkezett a megfelelő idő. Ez a saláta tökéletes házibuliba vagy egy (nem annyira) könnyű vacsorának is. Annyira retro íze van, szinte hiányzik mellőle a tormás sonkatekercs meg a sült csirkecomb aminek a kiálló csontjára olyan fehér papírt húznak.
Hozzávalók (6 személyre, ha van mellé hús)
30 dkg szarvacska tészta
20 dkg főtt sonka
15 dkg gouda sajt
1 csomó retek
1 csomó újhagyma
1 csokor kapor
fél uborka
3 ek majonéz
3 ek joghurt
1,5 ek fehérborecet
őrölt bors
só
A tésztát olajos-sós vízben al dente állagúra főzzük. Leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük, hogy ne ragadjon össze míg a saláta többi része elkészül.
Az uborkát meghámozzuk és kockára vágjuk. A retket és a hagymát megmossuk majd vékonyan felkarikázzuk.
A sonkát és a sajtot felkockázzuk, a kaprot finomra aprítjuk.
Egy kisebb tálban összekeverjük az öntet hozzávalóit: a majonézt, a joghurtot, az ecetet és a fűszereket.
Egy nagy (tényleg nagy) tálban összekeverjük a zöldségeket a sonkával és a sajttal, majd hozzáadjuk a tésztát. Legvégül a szószt is beleöntjük és az egészet nagyon alaposan összeforgatjuk. Érdemes egy kicsit állni hagyni a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.
Tökéletes választás hideg sültek, virsli vagy húsvéti sonka mellé.