Tegnap este fogadtam először vacsoravendégeket, mintegy kísérleti jelleggel. Életemben először készítettem háromfogásos menüt, amit most meg is osztok veletek. A kísérlet azt kell mondjam jól sikerült, úgy vettem észre mindenkinek ízlett az alábbi menüsor:
Pirítós zöldborsópürével és mozzarellával
Sütőben sült kacsamell gyömbéres karamellizált répával és vajon pirított burgonyával
Panna cotta erdeigyümölcs öntettel
Az előétel receptjét egy korábbi bejegyzésben leírtam, úgyhogy most inkább a másik két fogásra szeretnék koncentrálni. A főétel Gordon Ramsay találmány, ezelőtt soha nem sütöttem összesen 25 perc alatt húst, de időről időre meg kell állapítanom, hogy ez az ember tud valamit.
Sütőben sült kacsamell
Hozzávalók ( 4 személyre)
4 kacsamell
néhány ág kakukkfű
só, bors
2 merőkanál alaplé
1 dl száraz vörösbor
A kacsamellek bőrét éles késsel bevágjuk átlósan mindkét irányból, majd sózzuk borsozzuk a húst. Hideg serpenyőbe bőrrel lefelé tesszük a kacsamelleket (lehet több adagban is ha nincs akkora serpenyő amibe belefér a 4 mell anélkül, hogy összeérnének) és ahogy melegszik a főzőlap úgy olvad ki a zsír a húsból és megpirul a bőr. Ez pár percig tart.
Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra és beleteszünk egy tepsit, hogy felmelegedjen.
Ezután beletesszük a serpenyőbe a kakukkfüvet és megfordítjuk a húst. Ezen az oldalon csak 1 percig sütjük a kacsát, majd áttesszük a forró tepsibe. Sütőben 10-12 percig sütjük a hús méretétől függően. Utána meleg helyet 10 percig pihentetjük szeletelés előtt, ez a legfontosabb része, mert pihentetés nélkül nem lesz jó a hús állaga.
Egy lábasba öntjük ami a hús után a tepsiben maradt. Hozzáöntjük a bort és az alaplevet és összeforraljuk. Ha szükséges, sóval és borssal ízesítjük. Ez lesz a mártás a kacsára.
Az így készül kacsamell kívül ropogós, belül rózsaszín és szaftos.
Köretnek karamellizált répát és vajon pirított burgonyát adunk hozzá.
Karamellizált répa
Hozzávalók (4 személyre)
1 kg sárgarépa
2 ek méz
2 cm-es gyömbérdarab
4 dkg vaj
só
A répát meghámozzuk, felkarikázzuk és majdnem puhára főzzük.
A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, belreszeljük a gyömbért és hozzáadjuk a mézet. Kicsit összeforraljuk, karamellizáljuk a szószt. Ezután hozzáadjuk a répát, megsózzuk és mindössze öt perc alatt összeforgatjuk a mézes szósszal.
Vajon pirított burgonya
1 kg burgonya (nem szétfövő fajta)
1 liter csirkealaplé
8 dkg vaj
3 gerezd fokhagyma
4-5 ág kakukkfű
só, bors
A krumplit meghámozzuk és 2 cm-es karikákra vágjuk. A csirkealaplében megfőzzük, de vigyázni kell, mert ha túlfő, akkor szétesnek a darabok és a további műveleteket nehéz lesz elvégezni. Meg a végeredmény se lesz olyan szép. Ha megfőtt a krumpli, leszűrjük, az alaplevet tartsuk meg, jó lesz másra később.
Egy serpenyőben habzásig hevítjük a vajat, majd beletesszük a fokhagymát (héjastól) és a kakukkfüvet. A krumplit úgy tegyük a serpenyőbe, hogy a szeletek ne fedjék egymást. Ezt a műveletet is lehet több adagban végezni. A szeletek mindkét oldalát megpirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk.
És a desszert
Panna cotta erdeigyümölcs öntettel
Hozzávalók (8 személyre)
5 dl habtejszín
5 dl tej
1 rúd vanília
10 dkg kristálycukor
8 lap zselatin (vagy 2 zacskó zselatinpor)
1 doboz fagyasztott bogyós gyümölcs
A tálalást megelőző este kell elkészíteni, mert egy éjszakára szükség van ahhoz, hogy megdermedjen.
A tejet és a tejszínt egy lábasba öntjük és kis lángon felmelegítjük. Hozzáadjuk a cukrot. A vaníliarudat hosszába kettévágjuk, kikaparjuk a belsejét és azt is meg a rudat is a tejszínhez adjuk. Ezt a keveréket nem kell felforralni, csak kicsit összefőzni.
A zselatint hideg vízbe áztatjuk hogy megpuhuljon.
A tejszínes keveréket lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk. Amikor langyos, belekeverjük a zselatint. Ezután kisebb felfújtas formákba vagy akár muffinformába töltjük és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt a bogyó gyümölcsöt kiolvasztjuk és 2 ek cukorral szirupot készítünk belőle.
Tipp: ha a formák alját forró vízbe mártjuk, könnyű lesz kiszedni a panna cottát.
Azért szeretem ezt az édességet, mert nincs olyan nehéz főétel ami után ne férne el, mert nagyon könnyű.