B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Péntek esti vacsora

2011.03.05. 08:55 Benyeszke

Tegnap este fogadtam először vacsoravendégeket, mintegy kísérleti jelleggel. Életemben először készítettem háromfogásos menüt, amit most meg is osztok veletek. A kísérlet azt kell mondjam jól sikerült, úgy vettem észre mindenkinek ízlett az alábbi menüsor:

Pirítós zöldborsópürével és mozzarellával

Sütőben sült kacsamell gyömbéres karamellizált répával és vajon pirított burgonyával

Panna cotta erdeigyümölcs öntettel

Az előétel receptjét egy korábbi bejegyzésben leírtam, úgyhogy most inkább a másik két fogásra szeretnék koncentrálni. A főétel Gordon Ramsay találmány, ezelőtt soha nem sütöttem összesen 25 perc alatt húst, de időről időre meg kell állapítanom, hogy ez az ember tud valamit.

Sütőben sült kacsamell

 

Hozzávalók ( 4 személyre)

4 kacsamell

néhány ág kakukkfű

só, bors

2 merőkanál alaplé

1 dl száraz vörösbor

A kacsamellek bőrét éles késsel bevágjuk átlósan mindkét irányból, majd sózzuk borsozzuk a húst. Hideg serpenyőbe bőrrel lefelé tesszük a kacsamelleket (lehet több adagban is ha nincs akkora serpenyő amibe belefér a 4 mell anélkül, hogy összeérnének) és ahogy melegszik a főzőlap úgy olvad ki a zsír a húsból és megpirul a bőr. Ez pár percig tart.

Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra és beleteszünk egy tepsit, hogy felmelegedjen.

Ezután beletesszük a serpenyőbe a kakukkfüvet és megfordítjuk a húst. Ezen az oldalon csak 1 percig sütjük a kacsát, majd áttesszük a forró tepsibe. Sütőben 10-12 percig sütjük a hús méretétől függően. Utána meleg helyet 10 percig pihentetjük szeletelés előtt, ez a legfontosabb része, mert pihentetés nélkül nem lesz jó a hús állaga.

Egy lábasba öntjük ami a hús után a tepsiben maradt. Hozzáöntjük a bort és az alaplevet és összeforraljuk. Ha szükséges, sóval és borssal ízesítjük. Ez lesz a mártás a kacsára.

Az így készül kacsamell kívül ropogós, belül rózsaszín és szaftos.

Köretnek karamellizált répát és vajon pirított burgonyát adunk hozzá.

Karamellizált répa

Hozzávalók (4 személyre)

1 kg sárgarépa

2 ek méz

2 cm-es gyömbérdarab

4 dkg vaj

A répát meghámozzuk, felkarikázzuk és majdnem puhára főzzük.

A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, belreszeljük a gyömbért és hozzáadjuk a mézet. Kicsit összeforraljuk, karamellizáljuk a szószt. Ezután hozzáadjuk a répát, megsózzuk és mindössze öt perc alatt összeforgatjuk a mézes szósszal.

Vajon pirított burgonya

1 kg burgonya (nem szétfövő fajta)

1 liter csirkealaplé

8 dkg vaj

3 gerezd fokhagyma

4-5 ág kakukkfű

só, bors

A krumplit meghámozzuk és 2 cm-es karikákra vágjuk. A csirkealaplében megfőzzük, de vigyázni kell, mert ha túlfő, akkor szétesnek a darabok és a további műveleteket nehéz lesz elvégezni. Meg a végeredmény se lesz olyan szép. Ha megfőtt a krumpli, leszűrjük, az alaplevet tartsuk meg, jó lesz másra később.

Egy serpenyőben habzásig hevítjük a vajat, majd beletesszük a fokhagymát (héjastól) és a kakukkfüvet. A krumplit úgy tegyük a serpenyőbe, hogy a szeletek ne fedjék egymást. Ezt a műveletet is lehet több adagban végezni. A szeletek mindkét oldalát megpirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk.

És a desszert

Panna cotta erdeigyümölcs öntettel

Hozzávalók (8 személyre)

5 dl habtejszín

5 dl tej

1 rúd vanília

10 dkg kristálycukor

8 lap zselatin (vagy 2 zacskó zselatinpor)

1 doboz fagyasztott bogyós gyümölcs

A tálalást megelőző este kell elkészíteni, mert egy éjszakára szükség van ahhoz, hogy megdermedjen.

A tejet és a tejszínt egy lábasba öntjük és kis lángon felmelegítjük. Hozzáadjuk a cukrot. A vaníliarudat hosszába kettévágjuk, kikaparjuk a belsejét és azt is meg a rudat is a tejszínhez adjuk. Ezt a keveréket nem kell felforralni, csak kicsit összefőzni.

A zselatint hideg vízbe áztatjuk hogy megpuhuljon.

A tejszínes keveréket lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk. Amikor langyos, belekeverjük a zselatint. Ezután kisebb felfújtas formákba vagy akár muffinformába töltjük és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Tálalás előtt a bogyó gyümölcsöt kiolvasztjuk és 2 ek cukorral szirupot készítünk belőle.

Tipp: ha a formák alját forró vízbe mártjuk, könnyű lesz kiszedni a panna cottát.

Azért szeretem ezt az édességet, mert nincs olyan nehéz főétel ami után ne férne el, mert nagyon könnyű.

 

1 komment

Címkék: olasz menü kacsa vacsora gordon ramsay

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr862711892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tojeger 2011.03.05. 11:23:17

nagyon finom volt! :)
süti beállítások módosítása