B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Áfonyás májpástétom

2011.02.19. 10:53 Benyeszke

Nincsenek szavak. Konyhaművészetem egy szinttel feljebb lépett. Ki gondolta volna, hogy egy középszerű női magazinban találok rá erre a csodára. Kifinomult, egyszerű, elegáns. Azt mondták egyesek, hogy ne káromkodjak, szóval nem fogok, pedig válogatott kifejezésekkel tudnám elmondani mennyire finom ez a pástétom. Hát nagyon!

 

Hozzávalók (4 személyre)

50 dkg csirkemáj

4 dl száraz vörösbor

20 dkg baconszalonna

1 fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

4 babérlevél

5 dkg szárított vörösáfonya

durvára tört bors

kakukkfű

A csirkemájat megmossuk, darabokra vágjuk és 10-15 percre beáztatjuk a vörösborba. A bacont csíkokra vágjuk és száraz serpenyőben megpirítjuk. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, majd a szalonnához adjuk és együtt pirítjuk.

A májat leszűrjük és a serpenyőbe tesszük a bacon és a hagyma mellé, fehéredésig pirítjuk. Ezt ugyan nem értem, mert fehér soha nem lesz, maximum világosbarna, de mindegy, pirítsuk és kész.

Majd aláöntjük a vörösbort, beletesszük a babérlevelet és 15 percig pároljuk a keveréket. Sózzuk, borsozzuk, a sóval óvatosan, mert a szalonna is elég sós. Ne fője el teljesen a bort, mert akkor a végeredmény száraz, fojtó lesz.

Az áfonyát hideg vízbe áztatjuk.                                                      

Ha a máj már majdnem elfőtte a levét, lehúzzuk a tűzről. Hagyjuk kicsit hűlni, kivesszük a babérleveleket, majd turmixgépbe, vagy aprítógépbe pakoljuk a keveréket és pürésítjük.

A krémet egy tálba kanalazzuk. Az áfonyáról leöntjük a vizet, majd a májhoz keverjük. A tetejét megszórjuk kakukkfűvel és kész is a pástétom.

Friss baguettel és lilahagymával kínáljuk.

Tipp: ha középszar bort használunk, ne igyuk meg a maradékot, hacsak nem az a cél, hogy a Való Világ valóban szórakoztatónak tűnjön. Na de jó minőségű bort meg ki öntene kajába, úgyhogy sakk-matt.

Minden szépsége ellenére sajnos nekem a májpástétomról mindig a Rózsák háborúja ominózus jelenete ugrik be, amikor pástétomot vacsoráznak és Michael Douglas hívná a kutyáját, de az valamiért nem jön…de nyugi nálunk megvan mindkét jószág, és tényleg csirkemájból készült. Bár ha B és B továbbra is ilyen rossz lesz, lehet, hogy legközelebb zsírjára sütöm mindkettőt.

13 komment

Címkék: recept máj gourmet előétel pástétom

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr982672259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hannibal22 2011.02.20. 17:35:44

kabbe,utállak már:)

Hannibal22 2011.02.20. 17:36:42

Viszont a poszt választásért ,egy légszív jár:)

vörös áfonya 2011.02.20. 17:36:53

@Hannibal22: Nem tartod unnaturálisnak,hogy belőlem csinálnak kaját?

vörös áfonya 2011.02.20. 17:37:30

@vörös áfonya: Majd belerágom a szívet a kajába:)

Hannibal22 2011.02.20. 17:40:05

@vörös áfonya: és májasat,ami a kedvencem:)

vörös áfonya 2011.02.20. 17:45:39

@Hannibal22: Én ezt mind tudtam apa,hiszen mi összetartozunk,mint borsó meg a héja.
(figyeled,hogy témánál maradok?)

Hannibal22 2011.02.20. 17:54:52

@vörös áfonya: Látok mindent! Fantasztikus vagy!:)

Benyeszke · http://besbe.blog.hu/ 2011.02.20. 20:43:35

@Hannibal22: @vörös áfonya: igazán nem akartam családi viszályt szítani a poszttal :-))

@vörös áfonya: mindezt úgy, hogy allergiás vagyok rád! :-)

Hannibal22 2011.02.20. 21:31:07

@Benyeszke: ugyan,mi örülünk,hogy teret adtál nekünk,holott el is küldhettél volna anyánkba:)

geoguy 2011.02.21. 21:37:47

Elkészítettem ezt a receptet. Ezután nem vagyok hajlandó boltban "májpástétomért" pénzt áldozni! Köszönöm a receptet, mostantól követem a blogot!
süti beállítások módosítása