Nincsenek szavak. Konyhaművészetem egy szinttel feljebb lépett. Ki gondolta volna, hogy egy középszerű női magazinban találok rá erre a csodára. Kifinomult, egyszerű, elegáns. Azt mondták egyesek, hogy ne káromkodjak, szóval nem fogok, pedig válogatott kifejezésekkel tudnám elmondani mennyire finom ez a pástétom. Hát nagyon!
Hozzávalók (4 személyre)
50 dkg csirkemáj
4 dl száraz vörösbor
20 dkg baconszalonna
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
4 babérlevél
5 dkg szárított vörösáfonya
durvára tört bors
só
kakukkfű
A csirkemájat megmossuk, darabokra vágjuk és 10-15 percre beáztatjuk a vörösborba. A bacont csíkokra vágjuk és száraz serpenyőben megpirítjuk. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, majd a szalonnához adjuk és együtt pirítjuk.
A májat leszűrjük és a serpenyőbe tesszük a bacon és a hagyma mellé, fehéredésig pirítjuk. Ezt ugyan nem értem, mert fehér soha nem lesz, maximum világosbarna, de mindegy, pirítsuk és kész.
Majd aláöntjük a vörösbort, beletesszük a babérlevelet és 15 percig pároljuk a keveréket. Sózzuk, borsozzuk, a sóval óvatosan, mert a szalonna is elég sós. Ne fője el teljesen a bort, mert akkor a végeredmény száraz, fojtó lesz.
Az áfonyát hideg vízbe áztatjuk.
Ha a máj már majdnem elfőtte a levét, lehúzzuk a tűzről. Hagyjuk kicsit hűlni, kivesszük a babérleveleket, majd turmixgépbe, vagy aprítógépbe pakoljuk a keveréket és pürésítjük.
A krémet egy tálba kanalazzuk. Az áfonyáról leöntjük a vizet, majd a májhoz keverjük. A tetejét megszórjuk kakukkfűvel és kész is a pástétom.
Friss baguettel és lilahagymával kínáljuk.
Tipp: ha középszar bort használunk, ne igyuk meg a maradékot, hacsak nem az a cél, hogy a Való Világ valóban szórakoztatónak tűnjön. Na de jó minőségű bort meg ki öntene kajába, úgyhogy sakk-matt.
Minden szépsége ellenére sajnos nekem a májpástétomról mindig a Rózsák háborúja ominózus jelenete ugrik be, amikor pástétomot vacsoráznak és Michael Douglas hívná a kutyáját, de az valamiért nem jön…de nyugi nálunk megvan mindkét jószág, és tényleg csirkemájból készült. Bár ha B és B továbbra is ilyen rossz lesz, lehet, hogy legközelebb zsírjára sütöm mindkettőt.