B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Szegény lovag esete a hagymafelfújttal

2011.01.27. 09:56 Benyeszke

Szegény lovag menetelé az nagy pusztában, tarisznyájában nem volt más csak száraz zsemle, tej és…fenyőmag!

A tegnapi napon készült egy leves és egy édesség, ami még a nagylegényeket is elgyengíti.

A hagymaleves receptjét Horváth Rozi néni átdolgozott, javított – és korábban teával leöntött – piros könyvéből vettem, és kell mondjam nagyon jól sikerült elkészíteni. Rozi néni házias meg magyaros ízei nekem nagyon tetszenek, egyedül az nem jó, hogy igyekszik minden egyes fogásba belecsempészni a margarint. A hagymalevesnél pl. azt írta, hogy a felkarikázott hagymát margarinon dinszteljem meg. Elgondolkodtam, hogy most ő a kocka/tégla Rama sütőmargarinra gondol vagy azt szeretné, ha a Flora kenhető anyagból kanyarítanék egy fakanálnyit a hagyma alá. Mivel nagy tapasztalatom van abban, hogy mi történik ha margarint teszünk olyan ételbe amibe nem kéne, így vajat használtam.

A hagyma felkarikázása elég sajátosra sikeredett, mivel nincs kézügyességem és a végén már tényleg reális volt, hogy a sok megcsúszástól levágom az ujjam. Lettek emberesen vastag karikák na, de legalább még tudok öt sört kérni.

Hozzávalók (4 személyre)
50 dkg hagyma
5 dkg vaj
2 ek liszt
2 dl fehérbor
2 leveskocka

bors
ementáli sajt
bagettszeletek

A hagymát a már említett felkarikázás után a vajon megdinszteljük, de ne kapjon színt. Meghintjük a liszttel, majd kicsit pirítjuk. Ezután beleöntjük a bort – ami lehet több is mint 2 dl -, beletesszük a 2 leveskockát és felöntjük 1 liter vízzel. Lassú tűzön elvan magában olyan 30 percig. Na most akinek villanytűzhelye vagy főzőlapja van, az pontosan tudja, hogy ezen nem lehet csak úgy lassú tüzet csinálni. Itt vagy fő mint a lúg vagy nem történik semmi, ez a szépsége ennek a rendkívül modern technikának. Két dolog biztos: nem fogok szén-monoxid mérgezést kapni és nem fogok semmit lassú tűzön főzni, amíg ebben a lakásban lakunk.

Míg fő a leves a sütőben megpirítjuk a kenyérszeleteket.

Ha kész a leves, tűzálló tálkákba adagoljuk és a tetejére teszünk egy pirított bagettszeletet. Erre reszel ementáli sajtot szórunk, majd a sütőben gratinírozzuk (nem tudom mit jelent, szerintem azt, hogy megvárjuk amíg a sajt rápirul a kenyérre).

Ehhez  a művelethez a sütő felső részére kell tenni a rácsot, így amikor ki akartam venni az edényeket, majdnem meggyulladt a fogókesztyű mert hozzáért a fűtőszálhoz a sütő tetején. Ez volt a harmadik kesztyű amit tönkretettem, az előző kettőt egész egyszerűen rajta felejtettem a meleg főzőlapon, sőt az egyikre még rá is tenyereltem így lett benne egy tök jó minta.

A leves egyébként nagyon finom lett, így kapott egy 3-ast. (Lásd lent).
 


 

A második fogás volt a szegény lovag felfújt. Ez az én drága sárga könyvemből van, ami most már valószínűleg hivatalosan is az én tulajdonom, mivel kb 6 éve van nálam és ugye elbitorlás meg minden. Ezt a receptet azóta ki akartam próbálni, amióta nálam van a könyv. Jobb később, mint soha.

Az egyetlen kérdésem, hogy ha a lovag szegény és tényleg száraz kenyérből, tejből, vajból, tojásból készíti a felfújtját, akkor hol és miből tesz szert fenyőmagra?! Vagy a lovag akkor már nem volt szegény amikor ezt kitalálta, de a fogás nevével emlékezni akart rosszabb napjaira? Vagy egész egyszerűen ez egy gourmet szegény lovag.

Hozzávalók (6 személyre)
6 száraz zsemle
4 savanykás alma
6 ek vaj
6 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor
0,5 l tej
3 tojás
5 dkg mazsola
2 ek fenyőmag

Egy nagy felfújtas formát kikenünk vajjal. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A zsemléket vékony szeletekre vágjuk és beletesszük a formába. 3 ek vajat megolvasztunk 2 ek cukorral, majd a zsemlére öntjük és a sütőben 6 percig elősütjük.

Az almákat megmossuk, negyedeljük, kivágjuk a magházakat, majd szeletekre vágjuk.

A formába zsindelyszerűen rendezzük a zsemle- és almaszeleteket

A tejet, a tojásokat, a maradék cukrot, és a vaníliás cukrot habverővel összekeverjük, kicsit felverjük.

A keveréket ráöntjük a szeletekre, majd az egészet megszórjuk mazsolával
 


180 fokon (légkeveréses) 30 percig sütjük, majd rászórjuk a fenyőmagot és a maradék vajat majd további 15 percig sütjük.

Íme az eredmény



Szegény lovag meg a felfújtja beváltotta a hozzá fűzött hatéves reményeimet, az értékelésnél ez is hármast kapott.

Szóval az értékelés (otthon, családi körben) a következő sablon alapján történik:

1-es: ehető, de ne csinálj ilyet többet
2-es: jó, ritkán csinálhatsz ilyet (nincs wow faktor)
3-as: nagyon jó, gyakran csinálhatsz ilyet

Alapjáraton - mivel két emberre főzök és abból az egyik én vagyok – mindegyik fogás egy értéket kap, de reményeim szerint lesznek olyan esték amikor mások is megkóstolják az ételeket és akkor teljesen objektív értékelést kapok majd. Elvégre most egy olyan ember értékeli a főztömet aki cukorral eszi a túrós csuszát, akkor is ha van benne szalonnapörc.

Ma este ismét a sárga könyv lesz terítéken és szerencsére maradt még a tegnap vett fenyőmagból.
 

1 komment

Címkék: gasztro recept felfújt főzés alapkönyve

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr242617462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tojeger 2011.01.27. 16:32:20

haha ... ne gondold. az én drága sárga könyvem. csak kölcsönben van nálad. :) nem elbirtokolható.

a fenyőmagot meg biztos találta a kóborlásai során.
süti beállítások módosítása