Van nekem egy Főzés Alapkönyve nevű szakácskönyvem, amit évekkel ezelőtt elbitoroltam az akkori tulajtól és ma már olyan ramaty állapotban van, hogy szégyellném visszaadni. Meg nem is nagyon akarom. Mentségemre legyen szólva, hogy akartam a korábbi tulaj születésnapjára rendelni ilyen könyvet de magyarul nem lehet már kapni.
Lényeg a lényeg, hogy a könyv 17 alapélelmiszert listáz, amik nélkül ugyan lehet élni, de nem érdemes, és amik biztosan megmentenek az éhhaláltól ha oda kerül a sor. Az egyik a bacon. A baconszalonna rétegesen tartalmaz hús- és zsírszövetet, tisztes magyar nyelven ez a hasaalja-szalonna. A baconszalonna meg magyarra fordítva szalonnaszalonna. De ez már inkább szemantikai vita.
Ha van otthon bacon, már nem történhet velünk semmi rossz. Nyersen ugyan nem annyira remek (meg arra ott a kolozsvári szalonna), de megsütve bármilyen – és hangsúlyozottan bármilyen – ételt, alapanyagot fel lehet vele dobni. A füstös, sós, karakteres íz mindenhez passzol és nem mellesleg baromi finom is.
Mint tudjuk a bacon nem kifejezetten egészséges étel. Részemről jobban aggódom a gerincsérv és az ízületi bántalmak miatt, a szívem meg amúgy is gyorsan ver. Akkó’ meg nem mindegy?!
Reggelire:
Két szelet pirított toast kenyér között paradicsomos hagymás ragu (1 kis fej hagyma, 1 paradicsom nagy lángon megsütve), 1 tükörtojás és 1 szelet sült bacon. Kötelező átlósan félbevágni, hogy a tojás folyós sárgája beterítse a tányért. Nem munkábamenős reggeli ez, utána ajánlott ledőlni.
Kenyérrel:
Csak a legjobbakat érdemes megemlíteni:
Zsír szendvics
Ultimate zsírszendvics
Ultimate szendvics
Hússal:
Csirkemelldarabokat baconbe tekerünk és hirtelen kisütjük, igazi klasszikus, főleg nálunk
Véres marhasteakhez bacon és vörösbor keverékéből készült mártást kínálunk.
Csirkemájat aszalt szilvával baconbe tekerünk (csak ki ne csapja a forró zsír az ember szemit)
Egész nyulat baconbe tekerve sütünk (vagyis sütnénk, ha lenne hozzá bátorság, egyelőre nincs, de a nyúlnak jó helye van a fagyasztóban)
Tésztával:
Na ez az igazi: csíkokra vágott bacont zsírjára sütünk majd kifőtt tésztával összekeverjük. Az én beteg lelkem ilyenkor tejszínt is szokott kívánni a szószba, de az eredeti, a megismételhetetlen az sima bacon, sült zsír és tészta.
Krumplival:
Ugyan. Sütőben sütni együtt. Utána fűszeres, fokhagymás tejfölbe mártogatni.
Mit szeret a bacon? A sajtot, a majonézt, a paradicsomot, az aszalt gyümölcsöket, az édesebb húsokat, a tejszínt.