A kedden tálalt pohárkrém továbbfejlesztett változata, amely jelen esetben szülinapi tortaként fogja végezni ma este. Anyukámnak tegnap volt a születésnapja, ma megyünk haza és ez a torta lesz az egyik meglepetés. Őszintén megmondom az egész pofonegyszerű, mert a tésztát pillanatok alatt meg lehet gyúrni, alig 20 perc amíg megsül, a krémet pedig csak ügyesen kell kavarni.
Hozzávalók
Tészta
24 dkg liszt
16 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 tojássárgája
Krém
25 dkg mascarpone
1,5 dl habtejszín
8 dkg porcukor
fél citrom leve
8 mentalevél
25-30 dkg eper
A tésztához a lisztet, a vajat és a porcukrot elmorzsoljuk, majd a tojássárgájával gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és 15 percre a hűtőbe tesszük.
A tésztát két darab folpack között nyújtsuk egyenletesen vékonyra, hogy egy piteformát ki tudjunk vele bélelni. Az ilyen típusú tésztát így a legkönnyebb nyújtani. A tészta alját megszurkáljuk és újabb 10 percre mehet a hűtőbe.
180 fokos sütőben 15-20 perc alatt világosbarnára sütjük.
A mascarponét összekeverjük a porcukorral és a citromlével. A mentaleveleket apróra vágjuk és a tejszínbe keverjük. Rövid időre ezeket is hűtőbe tesszük.
Az epreket megmossuk, lecsumázzuk és hosszában vékony szeletekre vágjuk.
Ha a tészta kihűlt elkészítjük a krémet. A mascarponét összekeverjük a tejszínnel, először fakanállal majd kézi mixerrel jó habosra keverjük. Figyeljünk oda hogy ne keverjük túl mert könnyen kicsapódik.
A krémet a tésztára simítjuk majd az eperszeletekkel és egész mentalevelekkel díszítjük. Tálalásig hűtőbe tesszük.
Update: a linzertészta olyan mint az élet, soha nem úgy alakul ahogy várjuk. Éppen ezért nem piteforma lett belőle hanem sima tortalap mert a szélek elváltak a tortalap aljától. Kicsit alacsony lett de nagyon mutatós darab. Majd értesítéssel leszek, hogy milyen volt a fogadtatás.