B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Mascarponés epertorta

2011.05.13. 13:23 Benyeszke

A kedden tálalt pohárkrém továbbfejlesztett változata, amely jelen esetben szülinapi tortaként fogja végezni ma este. Anyukámnak tegnap volt a születésnapja, ma megyünk haza és ez a torta lesz az egyik meglepetés. Őszintén megmondom az egész pofonegyszerű, mert a tésztát pillanatok alatt meg lehet gyúrni, alig 20 perc amíg megsül, a krémet pedig csak ügyesen kell kavarni.

Hozzávalók

Tészta

24 dkg liszt

16 dkg vaj

8 dkg porcukor

1 tojássárgája

Krém

25 dkg mascarpone

1,5 dl habtejszín

8 dkg porcukor

fél citrom leve

8 mentalevél

25-30 dkg eper

A tésztához a lisztet, a vajat és a porcukrot elmorzsoljuk, majd a tojássárgájával gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és 15 percre a hűtőbe tesszük.

A tésztát két darab folpack között nyújtsuk egyenletesen vékonyra, hogy egy piteformát ki tudjunk vele bélelni. Az ilyen típusú tésztát így a legkönnyebb nyújtani. A tészta alját megszurkáljuk és újabb 10 percre mehet a hűtőbe.

180 fokos sütőben 15-20 perc alatt világosbarnára sütjük.

A mascarponét összekeverjük a porcukorral és a citromlével. A mentaleveleket apróra vágjuk és a tejszínbe keverjük. Rövid időre ezeket is hűtőbe tesszük.

Az epreket megmossuk, lecsumázzuk és hosszában vékony szeletekre vágjuk.

Ha a tészta kihűlt elkészítjük a krémet. A mascarponét összekeverjük a tejszínnel, először fakanállal majd kézi mixerrel jó habosra keverjük. Figyeljünk oda hogy ne keverjük túl mert könnyen kicsapódik.

A krémet a tésztára simítjuk majd az eperszeletekkel és egész mentalevelekkel díszítjük. Tálalásig hűtőbe tesszük.

Update: a linzertészta olyan mint az élet, soha nem úgy alakul ahogy várjuk. Éppen ezért nem piteforma lett belőle hanem sima tortalap mert a szélek elváltak a tortalap aljától. Kicsit alacsony lett de nagyon mutatós darab. Majd értesítéssel leszek, hogy milyen volt a fogadtatás.

 

 

 

2 komment

Címkék: születésnap torta édesség eper desszert tavaszi torta

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr522900633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tojeger 2011.05.13. 14:27:25

haha, hazafelé megesszük az autóban :)
süti beállítások módosítása