A csütörtöki nehéz kaja után tegnap muszáj volt valami könnyű ételt készítenem. Ezt a salátát Gordon egyik főzőműsorából lestem el régebben, tudjátok amikor egy óra alatt elkészít három fogást a stúdióban egy szarvendéggel, és izgalmában folyton ugrál meg veri a konyhapultot. Borzalom egy műsor, Gordon iránti feltétlen odaadásom ellenére mondom ezt, de hát ugye senki nem lehet tökéletes.
Ez a saláta viszont kifinomult, nem hiszed azt, hogy nyúlkaját eszel és szerintem bármilyen családi összejövetelen vagy még étteremben is megállja a helyét előételként.
Hozzávalók (2 személyre)
125 g kecskesajt (Garabonciás, kerek)
2 szelet toast kenyér
250 g jégsaláta
1 marék dió + két szép fél
1 savanykás alma
1 fél citrom leve
fél dl olívaolaj
só, bors
kakukkfű
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A sajtot lapjában félbevágjuk és a feleket egy sütőlemezre tesszük. Mindkét félre teszünk egy-egy szép fél dióbelet, megszórjuk kakukkfűvel és öntünk rá egy csepp olívaolajat.
A jégsalátát felszeleteljük (ha egész) és tálba tesszük. A diót mozsárban durvára törjük, majd a salátára szórjuk.
Az öntethez simára keverjük az olívaolajat a citromlével, majd hozzáreszeljük a meghámozott almát (lehet, hogy nem kell az egész bele). Jól összekeverjük, majd sóval, borssal ízesítjük. Ha túl fanyar lenne az öntet lehet édesíteni, de mindenképpen csak porcukorral, nem rendes cukorral, mert az nem olvad el és tönkre fogja tenni az öntetet.
A kenyérszeleteket a pirítóba tesszük, de csak akkor kapcsoljuk be, ha a sajt már a sütőben van. Az időzítés kulcsfontosságú, mert ezen múlik a sajt és így a saláta sorsa.
Tehát a sütő mostanra elvileg már felmelegedett. A sajtot 200 fokon 6 percig sütjük, amit mérni kell! Nem körülbelül hanem rendes stopperrel vagy konyhai időzítővel, vagy – és én általában ezt használom – a tv text segítségével. Csak vigyázni kell, hogy a 6 perc alatt végig ugyanazt a csatornát nézd, mert egyébként szívás lesz. Nem kell megijedni ha a sajt széle picit folyik, a lényeg, hogy a közepe éppen szilárd maradjon.
Amikor a sajt félidőben van, bekapcsoljuk a pirítót. Így egyszerre lesznek készen, és azonnal lehet tálalni.
A 6 perc leteltével azonnal ki kell venni a sajtot, majd tálalni. Ehhez a salátát két tányérba elosztjuk, majd meglocsoljuk az öntettel. Erre kerül a kenyér, majd rá a sajt.
Egyszerű, nagyszerű, gyönyörű.