Takarékoskodunk a sajtos galuskával és leolvadunk a székről a csokoládékrémmel.
A sajtos galuskáról szerintem mindenkinek van jobb vagy rosszabb élménye, én gyerekként soha nem ettem – csak krumplis galuskát kacsazsírral meg dinsztelt hagymával, hiába na, a vidéki élet szépségei -, néhány éve próbáltam ki először ezt a felturbózott változatot.
Hozzá kell tenni, hogy a barátom miután megkóstolta először ezt a változatot erősködött, hogy próbáljuk ki úgy is, ahogy az ő anyukája készítette, mert az visszahozza a gyerekkori emlékeket. Nos az a változat így nézett ki: kifőtt galuska és trappista sajt. Gondolhatjátok, olyan betegek lettünk tőle, hogy ma is emlegetjük. Ilyen fojtó, bántó kaját előtte még nem ettem és nem is akarok soha többé. Az a fajta tészta ami anélkül is háromszorosára kel a gyomrodban, hogy bármit innál rá.
Az én változatom (vagyis a sárga könyvé) sajtos galuskára ellenben ügyel arra, hogy véletlenül se legyen fojtó ez az étel.
Hozzávalók (4 személyre):
4 tojás (válságos időkben szerintem elég 2 vagy 3 is)
50 dkg liszt
2,5 dl víz (ha kevesebb a tojás, ebből több kell)
20 dkg ementáli sajt
2 fej hagyma
Só
4 ek vaj
A sajtot lereszeljük, mert ha a galuska kifő, nem szabad időt vesztegetni a sajtreszeléssel.
Kivajazunk egy tűzálló tálat. A sütőt előmelegítjük légkeveréses 180 fokra.
Az első három hozzávalóból 1-2 tk sóval galuskatésztát készítünk, ha szaggatóval fogjuk szaggatni akkor legyen lágyabb, ha kézzel – amit ekkora mennyiségnél kétlek – akkor egy kicsit tömörebb állagú tészta kell.
Felteszünk vizet a galuskának, sóval és olajjal, várunk, amíg forrni kezd.
A hagymát meghámozzuk és 2 ek vajon megpirítjuk (szerintem dinsztelni jobb, mert lágyítja a galuskát).
Ha forr a víz, adagonként kifőzzük a galuskát. A kifőtt adagot beletesszük a tálba, megborsozzuk, megszórjuk sajttal, majd a forró sütőbe tesszük. Ha kész a következő adag galuska kivesszük a tálat és megismételjük a műveleteket (bors, sajt). Ezt addig kell játszani míg az összes galuskát ki nem főzzük. A tetejére megint sajtot szórunk és rátesszük a hagymát. A sütőt magasabb fokozatra állítjuk (220) és 5 perc alatt átsütjük az egészet. Tényleg nem több mint 5 perc, mert könnyen odaég.
Szerintem nagyon finom, bár tény, hogy egyszerre nem lehet sokat enni belőle, de ez nem is baj. Az ementáli sajt különlegessé teszi az ízt. Igaz, hogy ez a sajt nem annyira olcsó, de mivel a többi hozzávaló szinte megtalálható a konyhában, belefér a költségvetésbe.
És akkor a desszert…ó hát az olyan gyönyörű, csodálatos és elmondhatatlanul finom, persze, hogy csokoládés.
A recept a Dolce Vita blog szerzőjének, Vrábel Krisztinának az ajánlása a Nők Lapja Konyha szeptemberi számában. Minden elismerésem, Anyu lelkibeteg (értsd: lelkibetegséget gyógyító) tortája után ez az a desszert, ami mindig minden körülmények között mindenkinél sikert arat. Amit a férfiember is úgy nyamnyog, hogy öröm nézni.
Gyömbéres csokoládékrém
Hozzávalók (4 személyre, de kettő is elboldogul vele J)
10 dkg étcsokoládé
3-4 dkg vaj
3 ek cukor
2 tojássárgája
4 tojásfehérje
csipet só
frissen reszelt gyömbér
Na rögtön az első hozzávaló: tényleg jó minőségű legalább 60%-os étcsokoládét kell hozzá használni, mert egyébként nem lesz tökéletes az eredmény. Ezt onnan tudom – és kedves Krisztina kérlek ne haragudj meg – hogy egyszer egy agyilag gyenge pillanatomban elkészítettem ezt – tényleg nagyon szégyellem – Party Tortabevonóból. Persze, hogy pocsék lett, mert az ugye nem csokoládé. Kiolvadt belőle valami anyag, ami nem volt hajlandó a többivel keveredni és leült a pohár aljára. Szörnyű volt, de tanultam belőle az biztos.
Na tehát, három munkafázisban készül a dolog: a csokoládét a vajjal gőz fölött megolvasztjuk, nagyon szép fényes massza lesz belőle. Hűlni hagyjuk.
A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Most kézi habverőt használtam, amit egy idő után átadtam a barátomnak, aki „Ma úgyse gyúrtam” felkiáltással kettőt kevert az anyagon, majd elkezdett matatni a konyhaszekrényben a robotgépet keresve. Ennyit a férfiakról.
A tojásfehérjét egy csipet sóval jó keményre verjük, ehhez a végén jó a fejem fölé téve megfordítom az edényt módszer. Aztán vagy jó, vagy mehetünk hajat mosni.
A gyömbért (szerintem egy 2-3 cm hosszú darab elég) lereszeljük, vagy ha a rostokat nem szívleljük akkor aprítógépben felaprítjuk.
Ezután a csokoládét összekeverjük a cukros tojássárgájával, hozzáadjuk a gyömbért, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. Poharakba vagy fagyis kelyhekbe osztjuk és mehet a hűtőbe egész éjszakára.
Ez a krém olyan habos, lágy, sűrű, egyszerűen tökéletes és kész! Próbáljátok ki!