B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Vaj vagy margarin?

2011.08.04. 10:35 Benyeszke

Vaj vagy margarin?

Igazán kardinális kérdés ez, ha belegondolunk, hogy az emberek legnagyobb része nem is tudja mi a kettő között a különbség. Tudjátok olyan barbárokra gondolok, akik Ráma sütőmargarint tesznek a süteménybe és azt kenik a kenyérre is. Borzasztó. A téma nagyjából tíz perce ötlött fel bennem, ahogy a munkahelyemen készítettem a néhány hete szokásos reggelit: sós-köményes kifli (nagy szemű sóval), vaj, sonka, kakaó. Ma belga vajat vettem, ami ugyan kicsit drágább mint a magyar de érezhetően jobb. És amíg várom, hogy az elhasznált körülbelül negyed kilónyi vaj elérje a fő ereimet van egy kis idő elmélkedni vajakról és margarinokról.
 


 

A legfontosabb tisztázni egyszer és mindenkorra a kettő között a különbséget. A margarin növényi eredetű, a vaj állati eredetű. Kész SWOT analízist lehetne készíteni arról, hogy melyik a jobb vagy rosszabb és miért de alapvetően ez a lényeg. A vaj tiszta tejszínből készül, emiatt természetesebb, ugyanakkor tele van telített zsírral ami nem szerencsés a szív- és érrendszernek. A margarin növényi eredetű, telítetlen zsírokkal, meg esetenként hozzáadott joghurttal/omega 3/omega 6 zsírokkal, kinek mi a szimpatikus, de a margarin akkor is műanyag, mivel mesterséges anyagokból – többek között hidrogénezett növényi olajból - készül.

A margarin egyetlen előnye, hogy könnyen kenhető, akkor is ha egyenesen a hűtőből érkezik, de érdemes elgondolkodni azon, hogy ez hogyan lehetséges. Inkább nem akarom tudni, mitől kenhető, és hajlandó vagyok 5-10 percet várni inkább, míg a vaj kicsit fölenged.

Na de ki az, aki inkább választja a kényelmet a vaj krémes, telt, bársonyos íze helyett?! Nincs ahhoz fogható, amikor összenyomod a megkent kiflit és a vaj kinéz belőle. Vagy amikor hollandi/béarni/bechamel mártást készítünk és az olvasztott vaj egészen más dimenziókba emeli az elkészült mártást. Na ezeket próbálja meg valaki margarinnal készíteni, szerintem tuti sikítás lesz a vége. És akkor a rizottó krémességét még nem is említettem, amihez szintén vaj kell. Ezt konkrétan volt szerencsém margarinnal megpróbálni, de olyan visszataszító ételt soha nem ettem vagy készítettem se azelőtt se azóta.

A jó vaj olyan mint a jó szex. Az élmény páratlan, mindig kielégítő és nem lehet betelni vele.

Egy szó mint száz, a margarin és a vaj nem ugyanaz, a kettő között óriási különbség van. Részemről amikor csak tehetem a vajra szavazok, akkor is ha a zsírok egészségtelenné teszik, mert legalább természetes anyag. A margarin műanyag, ami maximum kenyérre való, de inkább még oda sem.

Tehát a kérdés ebben az esetben adott: vaj vagy margarin?
 

5 komment

Címkék: vélemény vaj.margarin

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr313124786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teakert · http://teakert.blogspot.com 2011.08.04. 11:30:42

Teljesen igazat adok neked, nálam is kiütik a biztosítékot a margarinnal készült receptek! Ha valahol meglátom az összetevőknél, már hagyom is ott, akármilyen guszta a végeredmény. Proli dolog bármibe beletenni. Nem hinném, hogy növényi eredete miatt teszik bele, mivel azt sem tudják miből és hogy készül. Egyszerűen olcsóbb, és mi magyarok még mindig itt tartunk. Azt hiszem ez a "melléktermék" a háború után kezdett el felfelé ívelni, a nép olcsó etetésére vaj helyett. És maradt is az. A nép olcsó eledele, egészségessé avanzsálva (lásd Bertolli olivás margarin pl.)
Viszont lenne egy kérdésem hozzád, hátha te tudod a választ. Mi a különbség pl. egy 170 Ft-os és egy VAJ között. Úgy sejtem az olcsót nem igazán full tejszínből állítják elő, ez vili, de miből van igazából, és mi kerül még bele adalékként?

Benyeszke · http://besbe.blog.hu/ 2011.08.04. 13:48:01

@teakert: azt tudom, hogy ha olvasztod a vajat, akkor az olcsóbbnak több fehér habja/föle lesz amit le kell szedni, a drágábbnak meg kevesebb. Ez gondolom jelent valamit.
Lehet, hogy a tejszín jobb minőségű, amiből készül. Adalék nem hiszem, hogy lenne bármelyikben.
Viszont tökre örültem, hogy Lurpak vajat végre lehet kapni itthon, erre kiderül, hogy azért "kenhető vaj" mert csak 80%-ban vaj, a maradék 20% az margarin-szerű. :(

teakert · http://teakert.blogspot.com 2011.08.04. 14:50:51

@Benyeszke: Egyszer olvastam valahol, bemértek minden fellelhetőt a világon, hústól kezdve a bármiig. Tiszta anyag manapság már nincs. Van majdnem tiszta és van full szennyezet, ezek közt lavírozunk. Sokszor nem is kell, hogy plusz adalék legyen benne, mert elve az állat beviszi a takarmánnyal. Anyu pl. házi tej párti. Ilyenkor elmagyarázom neki, az a nyomorult tehén nem az Alpesekben legel, hanem egész nap áll egy sötét, büdös istállóban. Semmi napfény, levegő. Szerencsétlen azt sem tudja mi az. Legalábbis ahonnan ő hozta volna. Nem próbáltál "bio piacról"
házilag köpült vajat? Én egyszer igen, kissé savanykás mellékíze volt (az édes helyett), tehát nem túl friss, de egy tiszta, megbízható forrásból...

geoguy 2011.08.06. 16:16:43

MIndenképp vaj! A margarin a világháború utáni gazdaság "sikerterméke", akkor hitették el az emberekkel, hogy mennyire egészséges, mivel a hiánygazdaságban a népet Nyugaton is valamivel etetni kellett. Sajnos népszerűsége azóta is szinte töretlen. Inkább vajat és csak állati zsírokat fogyasztok.

beacska 2011.08.07. 17:53:59

én bepróbálkoztam vele, hogy csak vaj volt otthon. A gyerekek reklamáltak, és követelték a margarint. Először azt hittem, hogy kényelemből, mert lusták voltak "dolgozni" vele, de volt, hogy én kentem fel tévedésből nekik a vajat, és kiszúrták. Ők egyszerűen nem szeretik és kész.

Azóta reggel kikerül az asztalra a vaj is, a margarin is...ez van...
süti beállítások módosítása