Vaj vagy margarin?
Igazán kardinális kérdés ez, ha belegondolunk, hogy az emberek legnagyobb része nem is tudja mi a kettő között a különbség. Tudjátok olyan barbárokra gondolok, akik Ráma sütőmargarint tesznek a süteménybe és azt kenik a kenyérre is. Borzasztó. A téma nagyjából tíz perce ötlött fel bennem, ahogy a munkahelyemen készítettem a néhány hete szokásos reggelit: sós-köményes kifli (nagy szemű sóval), vaj, sonka, kakaó. Ma belga vajat vettem, ami ugyan kicsit drágább mint a magyar de érezhetően jobb. És amíg várom, hogy az elhasznált körülbelül negyed kilónyi vaj elérje a fő ereimet van egy kis idő elmélkedni vajakról és margarinokról.
A legfontosabb tisztázni egyszer és mindenkorra a kettő között a különbséget. A margarin növényi eredetű, a vaj állati eredetű. Kész SWOT analízist lehetne készíteni arról, hogy melyik a jobb vagy rosszabb és miért de alapvetően ez a lényeg. A vaj tiszta tejszínből készül, emiatt természetesebb, ugyanakkor tele van telített zsírral ami nem szerencsés a szív- és érrendszernek. A margarin növényi eredetű, telítetlen zsírokkal, meg esetenként hozzáadott joghurttal/omega 3/omega 6 zsírokkal, kinek mi a szimpatikus, de a margarin akkor is műanyag, mivel mesterséges anyagokból – többek között hidrogénezett növényi olajból - készül.
A margarin egyetlen előnye, hogy könnyen kenhető, akkor is ha egyenesen a hűtőből érkezik, de érdemes elgondolkodni azon, hogy ez hogyan lehetséges. Inkább nem akarom tudni, mitől kenhető, és hajlandó vagyok 5-10 percet várni inkább, míg a vaj kicsit fölenged.
Na de ki az, aki inkább választja a kényelmet a vaj krémes, telt, bársonyos íze helyett?! Nincs ahhoz fogható, amikor összenyomod a megkent kiflit és a vaj kinéz belőle. Vagy amikor hollandi/béarni/bechamel mártást készítünk és az olvasztott vaj egészen más dimenziókba emeli az elkészült mártást. Na ezeket próbálja meg valaki margarinnal készíteni, szerintem tuti sikítás lesz a vége. És akkor a rizottó krémességét még nem is említettem, amihez szintén vaj kell. Ezt konkrétan volt szerencsém margarinnal megpróbálni, de olyan visszataszító ételt soha nem ettem vagy készítettem se azelőtt se azóta.
A jó vaj olyan mint a jó szex. Az élmény páratlan, mindig kielégítő és nem lehet betelni vele.
Egy szó mint száz, a margarin és a vaj nem ugyanaz, a kettő között óriási különbség van. Részemről amikor csak tehetem a vajra szavazok, akkor is ha a zsírok egészségtelenné teszik, mert legalább természetes anyag. A margarin műanyag, ami maximum kenyérre való, de inkább még oda sem.
Tehát a kérdés ebben az esetben adott: vaj vagy margarin?