Ezelőtt soha nem ettem káposztás tésztát. Soha. Most sem terveztem, de persze az élet hoz váratlan dolgokat. Mondjuk mikor nagyanyád, aki van olyan kedves és meggyúr és kinyújt 45 kiló tésztát és közli, hogy káposztás tésztára éhes, te nagy kajla 24 éves unoka létedre nem mondod azt hogy pfuj, és semmi ehhez hasonlót. Sőt azon sem kezdesz gondolkodni, hogy hogyan lehetne ebből kimászni. Helyette figyelsz, tanulsz, nyújtasz, átgórsz és igenis megkóstolod a káposztás tésztát.
A tegnapi posztban már nagy vonalakban leírtam a tészta összetételét, sokkal közelebb nem nagyon fogunk jutni, azt hiszem ebben rejlik nagyanyáink tudománya: mérés és recept nélkül tudják miből mennyi kell. Tehát fogjunk három egész tojást, üssük egy tálba tegyünk bele egy pici sót. Adjunk hozzá kevés vizet, mondjuk egy 2 decis pohár harmadát (jó, mi?!), ezt jól keverjük el majd kezdjük el adagolni a lisztet. Száraztésztát készítünk tehát nem szabad lágynak lennie, de mindenképpen össze kell állnia. A kész tésztát pihentetjük néhány órát.
A kész tésztát elfelezzük, mert négy emberre elég a fele mennyiség is, a maradékot nyugodtan lefagyaszthatjuk, akár egészben akár másféle tésztának előkészítve.
Most jön a legfontosabb rész, a nyújtás és ezennel el is érkeztünk az első oktatóvideóhoz és slideshow-hoz. Ebben az esetben azt vallom, hogy egy kép többet ér ezer szónál, egy videó meg pláne úgyhogy voilá!
A kinyújtott tésztát azután feltekerjük a sodrófára, majd egy késsel hosszában középen kettévágjuk. Ezt megint hosszában félbehajtjuk és elkezdjük keresztben felvágni a tésztát. A vastagságot jelen esetben az ujjunkkal kell szabályozni, csak óvatosan.
A tészta főzéséhez vizet forralunk, ahogy szokás majd kifőzzük. Vigyázat ezt nem kell olyan sokáig főzni mint a zacskós társait, ahogy feljön a tészta a víz tetejére, forralunk rajta egyet és lehet is kiszedni.
A káposzta következik: fogunk egy kisebb fej káposztát, lereszeljük, de a nagyobb darabos torzsás részeket nem használjuk fel. A lereszelt káposztát besózzuk és állni hagyjuk. Ha már levet engedett kicsavarjuk és házi kacsazsíron megdinszteljük. Hát igen, ez a házi kacsazsír nem igazán fellelhető a legtöbb háztartásban, de Mama azt mondta, hogy vegyünk farhátat meg kacsahájat és azt kisütve lesz saját házi zsírunk.
A dinsztelt káposztát óvatosan összeforgatjuk a kifőtt tésztával. Lehet borssal enni vagy cukorral, ki-ki amivel szereti, nekem a borsos jött be, és azt kell mondjam nagyon finom volt.
Ahogy több és több ételt és alapanyagot próbálok ki, egyre inkább rájövök mekkora kis hülye voltam gyerekként meg kamaszként amikor szinte semmit nem ettem meg.