B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Mama és a házitészta – Káposztás tészta

2011.06.15. 09:27 Benyeszke

Ezelőtt soha nem ettem káposztás tésztát. Soha. Most sem terveztem, de persze az élet hoz váratlan dolgokat. Mondjuk mikor nagyanyád, aki van olyan kedves és meggyúr és kinyújt 45 kiló tésztát és közli, hogy káposztás tésztára éhes, te nagy kajla 24 éves unoka létedre nem mondod azt hogy pfuj, és semmi ehhez hasonlót. Sőt azon sem kezdesz gondolkodni, hogy hogyan lehetne ebből kimászni. Helyette figyelsz, tanulsz, nyújtasz, átgórsz és igenis megkóstolod a káposztás tésztát.

A tegnapi posztban már nagy vonalakban leírtam a tészta összetételét, sokkal közelebb nem nagyon fogunk jutni, azt hiszem ebben rejlik nagyanyáink tudománya: mérés és recept nélkül tudják miből mennyi kell. Tehát fogjunk három egész tojást, üssük egy tálba tegyünk bele egy pici sót. Adjunk hozzá kevés vizet, mondjuk egy 2 decis pohár harmadát (jó, mi?!), ezt jól keverjük el majd kezdjük el adagolni a lisztet. Száraztésztát készítünk tehát nem szabad lágynak lennie, de mindenképpen össze kell állnia. A kész tésztát pihentetjük néhány órát.

A kész tésztát elfelezzük, mert négy emberre elég a fele mennyiség is, a maradékot nyugodtan lefagyaszthatjuk, akár egészben akár másféle tésztának előkészítve.

Most jön a legfontosabb rész, a nyújtás és ezennel el is érkeztünk az első oktatóvideóhoz és slideshow-hoz. Ebben az esetben azt vallom, hogy egy kép többet ér ezer szónál, egy videó meg pláne úgyhogy voilá!

A kinyújtott tésztát azután feltekerjük a sodrófára, majd egy késsel hosszában középen kettévágjuk. Ezt megint hosszában félbehajtjuk és elkezdjük keresztben felvágni a tésztát. A vastagságot jelen esetben az ujjunkkal kell szabályozni, csak óvatosan.

A tészta főzéséhez vizet forralunk, ahogy szokás majd kifőzzük. Vigyázat ezt nem kell olyan sokáig főzni mint a zacskós társait, ahogy feljön a tészta a víz tetejére, forralunk rajta egyet és lehet is kiszedni.

A káposzta következik: fogunk egy kisebb fej káposztát, lereszeljük, de a nagyobb darabos torzsás részeket nem használjuk fel. A lereszelt káposztát besózzuk és állni hagyjuk. Ha már levet engedett kicsavarjuk és házi kacsazsíron megdinszteljük. Hát igen, ez a házi kacsazsír nem igazán fellelhető a legtöbb háztartásban, de Mama azt mondta, hogy vegyünk farhátat meg kacsahájat és azt kisütve lesz saját házi zsírunk.
 


 

A dinsztelt káposztát óvatosan összeforgatjuk a kifőtt tésztával. Lehet borssal enni vagy cukorral, ki-ki amivel szereti, nekem a borsos jött be, és azt kell mondjam nagyon finom volt.

Ahogy több és több ételt és alapanyagot próbálok ki, egyre inkább rájövök mekkora kis hülye voltam gyerekként meg kamaszként amikor szinte semmit nem ettem meg.
 

6 komment

Címkék: mama káposzta nyújtás házitészta sodrófa

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr792985332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mosoly73 - a Lila Cipellős Mosoly Ani 2011.06.15. 11:14:56

A nagyik igazi kincsek! Elképesztő volt látni gyerekkoromban, amikor a nagyim rétest nyújtott, papírvékonyra és befedte az egész asztalt. Persze közben az én nagyim is beszélt mindenkiről! :)

Benyeszke · http://besbe.blog.hu/ 2011.06.15. 11:20:18

@mosoly73: abszolút egyetértek! Itt is az volt, főleg a derelyénél, hogy átlátszott a deszka meg az asztal olyan vékony volt a tészta.

Ha megnézed ezt a videót, ennek a végén is van valami beszólás csak pont akkor állítottuk le a felvételt, még szerencse :D

mosoly73 - a Lila Cipellős Mosoly Ani 2011.06.15. 11:28:15

Megnéztem, de nem hallottam. Mondjuk a gépem akadozva játssza le sajnos, videót inkább a laptopomon szoktam nézni.
Anyukám sajnos nem tanult el sok mindent a mamától, én meg ezért magamtól fejlődök. Szeretek kísérletezni. Utóbbi években már tésztát is nyújtok, most meg átálltam a a különleges lisztkeverésre (a nagy része zabpehelyliszt), mert lassan felszívódó szénhidrátokra van szükségem a cukorbetegségem miatt. Ezekkel egészen másképpen kell bánni, sokat kísérleteztem velük, mire jó lett. A titkokat nem lehet megadni, rá kell érezni hogyan él a tészta, bármiből is van.

Kivétel 2011.06.15. 12:15:06

Hú én is emlékszem, mikor a papírvékony tésztát, szélsebesen vágta kézzel, cérnametéltnek!! És vékony lett, és nem főtt szét... Zsírt én is így szoktam "gyártani", kacsahájból... lesz belőle töpörtyűcsipsz, és sok sok finom zsír:) sátoros ünnepekkor abban sütöm ki a kacsamájat:)

Benyeszke · http://besbe.blog.hu/ 2011.06.15. 12:38:09

@Kivétel: láttad a Facebookon a jó kis tésztanyújtógépet? Azon van cérnametélt vágó, majd egyszer kipróbálom

Kivétel 2011.06.16. 12:11:57

@Benyeszke: érdemes lenne igen, olyan rossz tésztákat kapni, és egy rossz tészta elrontja a legjobb ételt is:)
süti beállítások módosítása