Biztosan sokan ismeritek azt a botsáska kinézetű nőt aki hirtelen beront különböző hordó méretű angol emberek lakásába és kiabál velük, hogy ha továbbra is így esznek, meg fognak halni. You are what you eat (Mutasd a tányérod). A hatásvadász elemektől eltekintve nekem nagyon tetszik a műsor, mondjuk az is igaz, hogy könnyű olyan embert jó útra téríteni aki soha életében nem látott még brokkolit, ellenben a sült krumplit vajas pirítósba csomagolva eszi (ez nem vicc, az egyik részben volt). Tegnap megnéztem néhány régi részt és elfogott a vágy, hogy igazán egészségeset készítsek, olyat ami Gillian-nek is tetszene. Tehát paradicsomos babragu lett gyömbéres édesburgonya pürével.
Hozzávalók (4 személyre)
1 vöröshagyma
1 nagy sárgarépa
4-5 paradicsom
2 babkonzerv
1 kg édesburgonya
ujjnyi friss gyömbér
só, bors
kakukkfű
olívaolaj
Az édesburgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk egy sütőlemezen szétterítjük, sóval, borssal ízesítjük. A gyömbért meghámozzuk és a burgonyára reszeljük. Az egészet meglocsoljuk olívaolajjal, jól összeforgatjuk és 180 fokon kb 25 perc alatt megsütjük. Ha megsült, krumplinyomóval áttörjük, ha kell utána ízesítjük és kész is.
A raguhoz a hagymát és a répát meghámozzuk és apróra vágjuk. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk majd a hagymát és a répát rádobjuk, félpuhára dinszteljük. A paradicsomokat meghámozzuk és felkockázzuk. A babról leöntjük a levet. A paradicsomokat a serpenyőbe tesszük és lefedjük az egészet, hogy levet engedhessen. A babot csak a legvégén kell belekeverni amikor már minden puha. Sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítjük a ragut.
A kész ragut az édesburgonya pürével tálaljuk.
Ez a fogás nekem nagyon ízlett, de rajtam kívül senkinek nem kellett (még a macskáknak se), a barátom szerint a krumplinak Ben-Gay íze van. Namost két eset lehetséges. Vagy evett már sportkrémet (ez magyarázat lenne agyi elhajlásaira) és tényleg tudja milyen íze van, vagy a szaga alapján elképzeli milyen íze lehet. Nagyon remélem az utóbbi, mindenesetre nem ette meg a cuccot. Nem baj, én egészséges leszek ő meg nem.