Malackaraj inspiráció alapján készült hideg csípős babsaláta. Én egyszer egy zacskó válogatott csokoládét nyertem azzal, hogy megettem néhány a helyiek szerint méregerős savanyú csípős paprikát Brazíliában, szóval nem vagyok kispályás de ez rendesen megríkatott tegnap az biztos! Szedjétek ki a magokat a paprikából ha kedves az életetek! Egyébként baromi jó kis fogás.
Hozzávalók (4 személyre)
40 dkg lóbab
25 dkg baconszalonna
1 csomó újhagyma
20 dkg ecetes jalapeno vagy pepperoni paprika
2 ek méz
2 lime leve
1 csokor petrezselyemzöld
só, bors
olívaolaj
A babot néhány órára hideg vízbe áztatjuk, majd egy lábasba tesszük egy fej nagyobb darabokra vágott hagymával, 3 gerezd fokhagymával és néhány babérlevéllel. Megsózzuk, és bő vízben puhára főzzük. Ezt érdemes egy nappal korábban megcsinálni, mert elég hosszú idő amíg megfő. Ha kész a bab, leszűrjük és kihorgásszuk a hagymákat és a babérleveleket, ezekre a későbbiekben nem lesz szükség. Megvárjuk míg teljesen kihűl.
A salátához a hagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk. A bacont csíkokra vágjuk és ropogósra sütjük. A petrezselymet felaprítjuk. A paprikát is feldaraboljuk, érdemes lehet a magjait kikaparni, mert ha az is benne marad érdekes dolog születhet ebből, olyan amit valószínűleg csak hétpróbás emberek tudnak majd megenni.
A babot, a hagymát, a bacont és a paprikát egy mély tálba tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, hozzáadjuk a mézet és ráfacsarjuk a 2 lime levét. Sóval és borssal ízesítjük és kész is.
El kell mondjam hogy a sztenderd ismét megtörtént, a paprikás kezemmel megdörzsöltem a szemem, örültem magamnak nagyon, persze csak amikor már visszanyertem a látásom.
Egyébként soha nem főztem még babot, mindig inkább konzervvel operáltam, pedig az ilyen lúbabot (békési tájszólásban) imádom.