Visszatértem, és baromira örülök neki. Rájöttem, hogy az ember ha nem ehet jókat (és ez nem feltétlenül jelent sokat, nehezet vagy egészségtelent) akkor depressziós lesz. Olyan kitartó és elviselhetetlen fejfájásom volt a hosszú hétvége nagy részében, hogy csoda, hogy túléltem. A böjt ment a kukába és jött helyette húsgombóc paradicsommártásban.
Hozzávalók (4 személyre)
40 dkg darált hús
1 zsemle (+ tej az áztatáshoz)
1 tojás
1 ek mustár
vegeta
szárított majoránna
őrölt fekete bors
2 doboz hámozott paradicsom
1 fej vöröshagyma
só
cukor
friss bazsalikom
30 dkg penne
olívaolaj
A húsgombóchoz először a zsemlét darabokra vágjuk és tejbe áztatjuk. A darált húst jól összegyúrjuk a kinyomkodott zsemlével és ízesítjük a mustárral, vegetával, majoránnával és őrölt borssal. Belekeverjük a tojást. Ha túl lágy a massza, tegyünk bele néhány kanál zsemlemorzsát. Kicsit állni hagyjuk.
Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk. A masszából nedves kézzel kicsi gombócokat formázunk és az olajon pár perc alatt megpirítjuk őket. Ha kész félretesszük.
A serpenyőben maradt zsiradékra dobjuk az apróra vágott hagymát, kicsit megpirítjuk majd hozzáadjuk a hámozott paradicsomot. Ízesítjük sóval, borssal és 1-2 ek cukorral majd kicsit hagyjuk rotyogni.
Közben a tésztának vizet forralunk, amibe sót és olívaolajat teszünk.
A paradicsomos szószba visszatesszük a gombócokat, lefedjük és hagyjuk párolódni. Időnként meg kell keverni, nehogy leragadjon. Olyan 20-25 perc alatt elkészül.
A tésztát a forrásban lévő vízbe tesszük és al dente állagúra főzzük.
Ha kész, akkor a tésztát a gombócokkal és a szósszal tálaljuk. Ízlés szerint lehet rá sajtot reszelni.
Szeretném elmondani, hogy a friss bazsalikomleveleket a saját kis fűszernövényes ládámból szedtem. Állati jó érzés. Mondjuk Bogyó már lerágta a rozmaring felét, de ettől eltekintve fűszernövény fronton elég jól alakulnak a dolgok.