B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Beef Bourguignon á la Besbe

2011.03.08. 10:58 Benyeszke

Úristen ha tudnátok. De komolyan. Tegnap megtörtént az áttörés. Évek óta nem éreztem ilyen boldogságot. Julie Powell azt mondta, hogy legyen bármennyire is szar a helyzet, elképesztően megnyugtató érzés, hogy ha otthon a konyhában cukrot, tojást lisztet és sütőport összekever akkor abból mindig piskóta lesz. A főzés művészet, alkotómunka, ami ha kifejezetten jól sikerül nagy boldogsággal ajándékoz meg. Marha jó érzés!

Történt ugyanis, hogy hetekkel ezelőtt vettünk két jókora szelet fehérpecsenyét csak úgy mert jól nézett ki. Fogalmam nem volt mi legyen belőle, ezért nem is mertem elővenni. Tegnap reggel azonban erőt vettem magamon és kivettem a fagyasztóból. Egészen délutánig nem tudtam mi lesz belőle aztán varázsütésre elkezdtek jönni a gondolatok. Hm. Marhahús, van otthon maradék vörösbor…akkor mi kellhet bele? Hagyma mindenképpen és gomba is. Ja de répa is jó lenne, mert az lágyít az ízén. Ó és persze paradicsompüré. Köretnek jó lesz a krumpli ami van meg a kelbimbó. Nos ennek a néhány perces eszmefuttatásnak az eredménye lett az alábbi csoda:


Hozzávalók (4 személyre, mert a szósz 4 szelet húshoz is elég)
4 szelet fehérpecsenye (jó 15 dkg-os szeletek)
5 dl száraz vörösbor
25 dkg gomba
2 sárgarépa
2 fej hagyma
2 kis doboz (vagy 1 nagy) paradicsompüré
liszt
só, bors
őrölt kömény

Egy serpenyőben olajat hevítünk. Utólag visszagondolva persze szalonnával kellett volna de annyi baj legyen. A lisztet összekeverjük sóval, borssal és őrölt köménnyel majd belefogatjuk a húsokat. Forró olajon pár (mondjuk oldalaként három) perc alatt mindkét oldalon megsütjük őket.

A serpenyőben visszamaradt zsiradékra dobjuk az apróra vágott hagymát majd egyből felöntjük egy kevés borral. Közben a gombát és a sárgarépát feldaraboljuk, nem kell nagyon apróra.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Előveszünk egy tűzálló tálat aminek van teteje.

Ha a hagyma már kicsit megpuhult hozzáadjuk a gombát és a répát, majd együtt pároljuk tovább. Ha elfővi a bort, öntsünk hozzá. Amikor a gomba és a répa félpuha hozzáadjuk a paradicsompürét majd jól összekeverjük az egészet és sózzuk, borsozzuk. Visszatesszük a mártásba a hússzeleteket. Pár perc alatt összeforraljuk.

A serpenyő teljes tartalmát áttesszük a tűzálló tálba, rátesszük a tetőt (aminek teljesen zárnia kell) és a sütőbe tesszük 1 és 1/4 órára. Félidőben nézzünk rá, hogy minden oké-e de nagy baj nem történhet ha a fedő tényleg rendesen zár. Ha nem zár, akkor bizony rövid idő alatt oda lesz az egész mert elszökik a lé.

Ezalatt elkészítjük a köretet. A kelbimbót kevés vízben megpároljuk, majd vegetával ízesítjük.

A krumplipüréhez 1 kiló krupmlit meghámozunk, feldarabolunk majd puhára főzünk. Krumplinyomóval összetörjük és hozzáadunk kb 1 dl langyos tejet. Jól összekeverjük, lehetőleg habverővel. Teszünk még bele két kanál tejfölt és 1 dkg vajat is. Sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. És a csavar: 2 gerezd fokhagymát héjastól megpirítunk egy kevés olívaolajon, majd meghámozzuk és összetörve a krumpliba keverjük.

75 perc után kivesszük a marhát a sütőből és ellenőrizzük az ízesítést. Ekkorra már a mártás jó sűrű, krémes állagú lesz. Érdekes módon ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy megpuhuljon a hús. Azonnal tálaljuk a kelbimbóval és a pürével.

Ó hát én annyira elégedett vagyok ezzel az étellel (meg persze magammal) hogy csak na. Ugyanis volt egy elképzelésem az elején, hogy mit szeretnék kihozni az alapanyagokból és sikerült! Recept nélkül a saját ötleteim alapján. Besbe módra.
 

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro recept marhahús ragu vörösbor

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr162721189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása