Minden kétséget kizáróan ez a legjobb saláta amit valaha ettem. A kuszkusz miatt kiadós, de mégis egészséges és nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető. Juhsajtot beszerezni nem annyira egyszerű, de nem érdemes más fajta sajtot használni, mert akkor nem az igazi a saláta. Hölgyeim ha rá akarjátok venni a férjeteket/barátotokat arra, hogy új élelmiszereket próbáljon ki, ezt a salátát bátran ajánlom.
Azt hiszem a fényképek terén új mélységet sikerült elérnem, ezt nagyon sajnálom. Ez nemcsak a gép hibája hanem annak is betudható, hogy semmi nem áll rendelkezésre a konyhában a jó ételfotó készítéshez. De nem adom fel!
Hozzávalók (4 személyre)
350 g kuszkusz
2 kaliforniai paprika
2 csomó petrezselyemzöld
3 mogyoróhagyma
70 g juhsajt
1 leveskocka
1 citrom leve
fél tk harissza (észak-afrikai csípős paszta, darált paprika)
2 ek méz
olívaolaj
só, bors
Tálaláshoz
2 dl natúr joghurt
késhegynyi harissza
1 ek olívaolaj
A paprikákat félbevágjuk, kiszedjük a csumát és a vágott felükkel lefelé egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra tesszük őket. 200 fokos sütőben 25 percig sütjük. Nem baj ha a héja megfeketedik, az úgyse kell. Ha megsült a paprika kiszedjük egy tálba és szorosan letakarjuk konyharuhával. Így a gőzben összeesik és könnyű lehúzni a héját.
A mogyoróhagymákat meghámozzuk és karikára vágjuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk és megpirítjuk a hagymát. Ha kész félretesszük.
A leveskockát feloldjuk forró vízben. Ugye elvileg 1 kockához fél liter víz kell, de ebben az esetben lehet 7 dl is. A forró levesbe facsarjuk a citrom levét és belekeverjük a harisszát. Figyelem! A harissza nem játék. Olyan csípős mint a veszedelem és ezt olyan ember mondja (én) akinek a jalapeno meg se kottyan. Szóval nem kell többet használni az előírtnál, hogy hú de jó kis pikáns lesz mert a végén majd nem lehet megenni. Aztán ha valaki nem fogadja meg a tanácsom, ne csodálkozzon ha nem csak egyszer csíp.
A kuszkuszt egy mélyebb tálba tesszük és ráöntjük a levest. Szorosan lefedjük és hagyjuk megduzzadni olyan 15 perc alatt. Utána villával fellazítjuk a kuszkuszt és belekeverünk 2 ek olívaolajat.
A petrezselymet és a juhsajtot felaprítjuk és a hagymával együtt a kuszkuszba keverjük.
A paprikának lehúzzuk a héját, majd felaprítjuk, nem túl nagy darabokra. Ezt is a kuszkuszba keverjük.
Már csak az ízesítés van hátra: só, bors és a 2 ek méz. Természetesen lehet több vagy kevesebb attól függően kinek hogy ízlik.
A tálaláshoz a joghurtot összekeverjük egy késhegynyi harisszával és 1 ek olívaolajjal, de ezt nem kell belekeverni a kuszkuszba, hanem csak mellé kínálni.