B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Majdnem barbecue csirke

2011.03.01. 09:23 Benyeszke

Erről az ételről nekem valami miatt mindig az amerikai gyerekek jutnak eszembe. Talán azért, mert ott esznek ilyen ízesítésű (szinte barbecue-ra emlékeztető) húsokat és a pürét meg lehet nyelni mint kacsa a nokedlit. A borsó meg azért kell, mert egyen a gyerek zöldséget. Viszont ha még a tányérra borítanánk egy zacskó ecetes chipset máris Angliában érezhetnénk magunkat. Ez nem vicc, egyszer az egyik családnál ahol laktam csirkefalatok meg zöldség volt a vacsora, apuka leült közénk majd egy kis kiszerelésű ecetes chipset ráborított a tányérján lévő ételre. Lényeg a lényeg, hogy ez a fogás gyorsan elkészül, kiadós és nem kell sokat rágni.
 


Hozzávalók (4 személyre)
80 dkg csirkemellfilé
1 fej hagyma
4 ek mustár
4 ek méz
6 ek ketchup
1 ek Worchestershire szósz
só, bors
olívaolaj

A csirkemellet kockára vagy csíkokra vágjuk., sózzuk, borsozzuk. A hagymát meghámozzuk és finomra aprítjuk. A pác hozzávalóit egy tálban összekeverjük, beletesszük a hagymát és a csirkét. Az ideális az, ha egy fél napot pácolódik a hűtőben a hús, de ha csak néhány óránk van erre az se nagy baj.

A csirkét közvetlenül tálalás előtt készítjük el. Egy nagy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk majd beletesszük a húst a páccal együtt és nagy lángon pirítjuk. Ha túl kicsi serpenyőt választunk akkor levet enged az egész és hosszabb idő míg elkészül. Egyébként úgy sem lesz semmi baja, nagyon finom lesz, de mégis jobb pirítani. Akkor jó a hús, ha a pác kicsit karamellizálódik rajta.

Köretnek krumplipürét és borsót adunk mellé.

Hozzávalók (4 személyre)
80 dkg burgonya (tisztított súly)
1,5 dl tej
1 fej hagyma
1 ek vaj
só, bors
frissen reszelt szerecsendió

A krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk és feltesszük főni. Én nem szoktam megsózni a vizet, mert akkor a főzőlé íze határozza meg a püré ízét. Igaz ugyan, hogy emiatt kicsit erőteljesebben kell ízesíteni, de megéri.

A hagymát meghámozzuk és félkarikára vágjuk. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat és a hagymakarikákat aranybarnára pirítjuk. Erre vegetát szoktam szórni, mert azzal finom. Ha kész a hagyma, félretesszük.

Ha a krumpli megfőtt leszűrjük, majd még forrón áttörjük. Ha teljesen sima pürét szeretnénk akkor bizony a kétkezi törő kell ide – amivel gesztenyepürét is lehet törni. Igenis tessék homogénre törni a krumplit, mert ettől lesz püré. A tejet mikróban megmelegítjük, de ne forrjon. Az áttört krumplihoz keverjük, de nem egyszerre, hanem mindig egy keveset. Így látjuk mikor lesz megfelelő állagú a püré. Habverővel a legjobb keverni, mert úgy jó sok levegő jut a püré belsejébe és ez a lényeg. Ízesítés: só, bors és frissen őrölt szerecsendió. Legvégén belekeverjük a pirított hagymát.

A borsóhoz személyenként kell 50 g fagyasztott borsó, kevés olívaolaj és só. Egy lábasban felmelegítjük az olajat, a borsót fagyottan beletesszük és megvárjuk míg megpuhul. A végén megsózzuk.

Egyszer már csináltam autentikus barbecue szószt recept alapján. Lett vagy öt liter, baromi sokba került és mivel nem lehetett sokáig eltartani, a nagy részét ki is kellett önteni. Azzal inkább nem próbálkozom többet.
 

Szólj hozzá!

Címkék: krumplipüré gyors vacsora gyerekmenü

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr422700489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása