A tegnapi nap egészen a vacsoráig borzalom volt, még a zumba sem dobott fel, úgyhogy mindenképpen csokoládéra vagy alkoholra volt szükségem. Régen is ezt csináltam, csak akkor nem jártam edzeni és általában nem vagy-vagy alapon választottam. Végül beértem egy Aldis 99 Ft-os mogyorós csokival.
A vacsora receptje most is Gordon könyvéből származott, ez már nem kölyökmenü, hanem gyorsételek felsőfokon.
Hozzávalók (4 személyre)
3 fél csirkemellfilé (Gordon szerint 3-4 tanyasi csirkemell, de ezt hagyjuk)
1 lime
olívaolaj
1 tk őrölt kömény
1 tk őrölt koriander
1 hagyma
1 piros kaliforniai paprika
4 nagy paradicsom
1 ek aprított korianderzöld
2 avokádó
1 doboz joghurt (a recept szerint görög, szerintem meg mindegy és majd otthon csinálunk belőle görögöt)
8 tortillalap (kisebb méretű)
Ez ugye a harmadik recept a Csak könnyedén könyvből és előtte bevallom őszintén kezdtem azt gondolni, hogy Gordon papa nem is akkora ász, mert mégiscsak rizottót meg tejszínes tésztát ír a könyvében, és ezeket nem akkora ördöngösség elkészíteni. Ahogy ezt a tortillát sem, de a csavar itt a fűszerezésben rejlik. A lime, a kömény és a koriander együtt elképesztően jó, és nagyon finom illata van.
A csirkét csíkokra vágjuk. Az olívaolajból, a lime levéből, a köményből és a korianderből pácot készítünk, beleforgatjuk a csirkét és két órára a hűtőbe tesszük. Ahhoz, hogy a sima bolti joghurtból sűrű, a görögre emlékeztető krém legyen, egy papírtörlővel kibélelt szűrőbe öntjük a joghurtot és egy tálba tesszük. Így a felesleges lé lecsöpög. Legjobb egész éjszakára hagyni, de ha csak néhány óránk van, az is jó. Egyébként ez a módszer használható tzatziki készítésekor is.
A hagymát és a paprikát durvára aprítjuk, a paradicsomokat nyolcfelé vágjuk. Az avokádókat meghámozzuk, a magokat eldobjuk és csíkokra vágjuk a húst.
Na most ugrik a majom a vízbe, ugyanis a recept szerint egy vastag falú serpenyőt majdnem füstölésig kell hevíteni majd beletenni a húst a páccal és a zöldségekkel, vagyis a hagymával, a paprikával és a paradicsom felével, a másik felét néhány perc sütés után kell hozzáadni.
Én már előre elképzeltem, hogyan teríti be a hús és a paradicsom a konyhát, de szerencsére nem történt semmi komoly. Részben azért, mert a legnagyobb serpenyőm sem volt elég nagy, hogy ennyi anyagot elbírjon egyszerre, így két edényben kellett elkészíteni a tölteléket. Kb. tíz perc alatt kész van. Ugyan Ramsay mester nem írja, hogy kellene só, én tettem egy kicsit a húshoz, mert egyébként sótlan lett volna.
Mielőtt lehúzzuk a tűzről a keveréket, megszórjuk a koriander zöldjével. Közben a tortillalapokat felmelegítjük a sütőben, egyenként alufóliába csomagolva őket. Pár perc alatt átmelegednek 180-200 fokon.
Most következik az összeállítás: egy tortillalapra húsos-zöldséges keveréket halmozunk, majd erre teszünk néhány szelet avokádót és egy kanál joghurtot. A könnyebb kezelhetőség érdekében érdemes a tölteléket a tortilla közepére halmozni, inkább hosszan, mint szélesen. A tortillát úgy csomagoljuk össze, hogy először felhajtjuk az alját, majd a két oldalát és az alufóliát rajta hagyjuk, így meg lehet fogni.
Azt kell mondjam nagyon finom lett. Persze egyből hármast kapott, mert volt benne hús. Fene egye azt a kifinomult férfi ízlését. Na mindegy. Bele kell törődnöm, hogy csak az olyan ételek indulnak maximumról amikben van valamilyen hús (ezek szerint a származékok, mint a bacon, a virsli vagy egyéb nem számítanak). Kíváncsi vagyok mit fog szólni, ha egyszer tofuval fogok próbálkozni, szerintem kiszalad a világból.