Ha édességről van szó, mindenkinek van kedvenc ízkombinációja. Van aki az édes, gejl desszerteket szereti, van aki a gyümölcsös-joghurtos sütiket és így tovább. Na most a csokis meggy számomra maga a mennyország. Olyan csoda ami bármilyen formában és állagban érkezhet nem tudok neki ellenállni. Kár, hogy meggyes ízesítésű táblás csokoládé még nincs. Ebben a kérdésben olyan vagyok mint Gombóc Artúr: meggyes csokis piskóta, meggyes csokis fagyi, meggyes csokis szuflé, meggyes csokitorta. Ez most szuflé-szerű.
Hozzávalók (4 személyre)
30 dkg meggy
1 citrom héja
20 dkg cukor
15 dkg étcsokoládé
2 dl tej
3 tojás
4 dkg darált dió vagy mandula
6 dkg liszt
vaj a forma kikenéséhez
A meggyet leszárazzuk és kimagozzuk, majd félbevágjuk. 10 dkg cukrot karamellizálunk egy edényben, majd rádobjuk a meggyet és a citrom reszelt héját. Óvatosan keverjük, ne törjük össze. Néhány perc után lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.
A csokoládét darabokra törjük és a tejben felolvasztjuk. Ezt is hűlni hagyjuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük 10 dkg cukorral majd hozzáadjuk a kihűlt csokis tejet. Jól elkeverjük majd jöhet a darált mandula és a liszt.
A tojásfehérjét jó kemény habbá verjük majd a krémbe forgatjuk.
Egy üveg vagy porcelánedény kivajazunk, az aljára tesszük a karamellizált meggyet, erre borítjuk a tésztát.
A forró sütőben 20-25 percig sütjük. A külseje megszilárdul, a belseje folyós marad mint a szuflénak.
Tejszínhabbal vagy créme fraiche-sel tálaljuk.