Kapcsolatom a szárított paradicsommal szerelem volt első találkozásra. Emlékszem Máltán egy piacon bóklásztunk és azon gondolkodtunk, hogy vajon a 40 fokban meddig fogyasztható a friss kecskesajt ami a pultokra van kirakva amikor Szilvi azt javasolta, hogy vegyünk néhány dolgot (persze sajtot is), köztük szárított paradicsomot is. Azonnal beleszerettem, akárhol eszem tésztát mindig bepróbálkozom, hogy lehet-e extraként kérni és ezt a tésztát is úgy szoktam enni, hogy a paradicsomot meghagyom a végére.
Hozzávalók (4 személyre)
35 dkg tészta (penne, fusili, farfalle)
2dl főzőtejszín
1,5 dl száraz fehérbor
25 dkg csiperkegomba
1 csomó újhagyma
10 dkg sonka
6-7 darab szárított paradicsom
1 csomag rukkola
sajt ízlés szerint
só, bors
olívaolaj
A tésztát olajos, sós vízben al dente állagúra főzzük. Ha kész leszűrjük és leöblítjük, hogy ne ragadjon össze, míg a mártás elkészül.
A hagymát és a gombát megmossuk, előbbit vékony karikára utóbbit meg darabokra vágjuk. Ne felejtsük el, hogy a gomba főzés során veszít a nedvességtartalmából, ergo a méretéből is.
Egy ferde falú serpenyőben olívaolajat hevítünk, a hagymát megfonnyasztjuk rajta. Ezután hozzáadjuk a gombát, és egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük a borral.
Közben a sonkát és a szárított paradicsomot feldaraboljuk, a rukkolát megmossuk.
Mikor a gomba már majdnem jó, hozzáadjuk a sonkát, majd pár perc után felöntjük a tejszínnel. Ekkor fontos, hogy még legyen alatta egy kis lé, tehát lehet, hogy több bor kell mint 1,5 dl. A tejszínt hagyjuk kicsit besűrűsödni, majd hozzáadjuk a szárított paradicsomot.
Utolsó lépésként hozzáadjuk a tésztát a mártáshoz és jól összeforgatjuk. Rukkolával és reszelt sajttal tálaljuk.
Csak akkor forgassuk össze az összes tésztát az összes szósszal ha biztosan aznap elfogy mert egyébként másnapra elég szottyos állagú lesz a tészta, mivel magába szívja még jobban a mártást.
Szurkoljatok Bogy Őrmesternek!