Máris elérkeztünk a pénteki vacsora desszertjéhez. Érdekes eset állt elő ezzel a kis „tejbekuszkusszal”, mert kiderült, hogy nem igazán brillírozik mint egy háromfogásos vacsora desszertje. Ugyanis túlságosan laktató. Ettől eltekintve viszont nagyon is finom, bár továbbra sem tudok elvonatkoztatni a ténytől, hogy ez Lázár receptjei közül való. Mert őt nagyon utálom.
Hozzávalók (4 személyre)
20 dkg kuszkusz
4 dl tej
10 dkg cukor
1 citrom héja
1 zacskó vaníliás cukor
2 dl hideg habtejszín
2 ek mazsola
8 kocka étcsokoládé
tetszés szerinti friss bogyós gyümölcs
A tejet összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Ezt alacsony lángon felforraljuk, majd beleszórjuk a kuszkuszt. Lehúzzuk a tűzről, néhányszor elkeverjük, majd szorosan lefedve 10-12 percig állni hagyjuk. Így a kuszkusz megduzzad, felszívja a folyadékot.
A mazsolát rumba áztatjuk, a gyümölcsöt megmossuk és előkészítjük a tálaláshoz.
Ha a kuszkusz megpuhult és felszívta a tejet, hagyjuk teljesen kihűlni. A hideg tejszínt kemény habbá verjük és a kihűlt kuszkuszhoz keverjük.
A keveréket négy fagylaltos kehelybe elosztjuk és néhány órára hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt a kuszkuszra szórjuk a mazsolát, a csokoládét és a gyümölcsöt. Esetleg tehetünk plusz tejszínhabot a tetejére, mielőtt a gyümölcs és a csokoládé rákerül.
Olyan mint a hideg tejberizs kicsit felturbózva, leginkább tartalmas levesek után jöhet szóba mint édesség.