B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Alkoholos májpástétom lilahagymalekvárral

2011.07.26. 11:01 Benyeszke

A recept ismertetése előtt be kell mutassam nektek egy régi barátomat, szerintem sokan jól ismeritek, ő a Jagermeister. Kapcsolatunk nagyon régen kezdődött, nagyjából 8 éve, amikor a szüleim ráálltak a minőségi alkoholfogyasztásra és a házi pálinka főzésére. Persze mióta elköltöztem, Lidis rosé bort isznak, de közös összejövetelek alkalmával előkerül a Jager. Én csak ezt iszom ha röviditalról/égetett szeszről van szó. Jól megértjük egymást, és kapcsolatunk természetére jellemző, hogy Jagertől még soha nem voltam rosszul és nem voltam soha másnapos, pedig alkalom lett volna rá bőven. Én szeretem őt, ő szeret engem.

Ezért előbb-utóbb adott volt, hogy ételbe is belekerül. Igaz, sajnáltam egy egész felest a májpástétomba tenni, de a kíváncsiságom felülmúlta alkoholista vénámat. Tehát a recept alapvetően portóit ír, de arra gondoltam, hogy mivel ilyet úgyse tudnék szerezni, Jager meg véletlenül van itthon, miért ne lehetne kipróbálni. Maximum marad a vörösbor ha nem sikerül. Sikerült.


Hozzávalók (6 személyre)
35 dkg csirkemáj
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 dl vörösbor
5 cl Jagermeister
2 nagy fej lilahagyma
1 ek mazsola
1 ek cukor
4 cl balzsamecet
3-4 ág kakukkfű
friss rozmaring
2 ek olívaolaj
1 ek vaj

A receptnek két része van: a pástétom és a lilahagymalekvár.

Először előkészítünk minden hozzávalót. A vörös- és lilahagymát és a fokhagymát meghámozzuk. A vöröshagymát apróra, a lilahagymát félkarikára vágjuk. A májat megmossuk, a kérdéses részeket levágjuk, a többit feldaraboljuk, egy tálba tesszük.

Egy kicsi nyeles lábasba öntjük a Jagert, 1 dl bort, beletesszük a vöröshagyma felét, 2 ág kakukkfüvet és a rozmaringot, majd sózzuk és borsozzuk. Ezt az egészet az eredeti mennyiség felére forraljuk, majd a levet leszűrjük.

Közben egy serpenyőben felforrósítunk 1 ek olívaolajat, erre rádobjuk a hagymát, megsózzuk és lefedjük. Közepes-alacsony lángon tartjuk végig. 7-8 perc után hozzáadjuk a balzsamecetet, 1 dl vörösbort, 1 ág kakukkfüvet és a mazsolát. Elkeverjük és ismét lefedjük, most már inkább alacsony lángon hagyjuk párolódni. Néha megkeverjük.

Egy másik serpenyőben megolvasztunk 1 ek vajat 1 ek olívaolajjal, erre dobjuk a maradék vöröshagymát, a májat és a fokhagymát lereszelve. Nagy lángon pirítjuk, majd néhány perc után hozzáadjuk a leszűrt alkoholos levet és még 1 dl vörösbort., valamint 1 ág kakukkfüvet.  Lejjebb vesszük a lángot, lefedjük a serpenyőt. A máj kb. 15 perc alatt elkészül, a legvégén ízesítjük sóval és borssal. A kakukkfüvet kivesszük, a többit turmixgépbe töltjük és pépesítjük. Akkor lesz jó a pástétom, ha elég lágy, tehát ne főjön el az összes leve a májnak a serpenyőben.

A lilahagyma addigra meg is puhul mire a pástétom elkészül, ekkor ízesítjük sóval, borssal és cukorral (ebből lehet hogy több kell mint 1 ek). A végére a lekvár egészen ragacsos, szirupos állagú kell hogy legyen. A kakukkfüvet kihorgásszuk, a kész lekvárt csinos edénybe szedjük és a pástétommal együtt kínáljuk. Friss kenyeret adunk hozzá.

 

Szólj hozzá!

Címkék: előétel ínyenc májpástétom

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr43100141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása