Hamburgert enni jó. Házi hamburgert enni még jobb. És meg különösen remek, ha nem egy szokványos sajtos vagy csalamádés hamburger készül hanem valami különlegesebb fajta. Én nagyon szeretem a sós és az édes íz kombinációját így az alábbi variáció nagy kedvencem. A karamellizált hagyma mindent visz, egyszer tuti hogy egy steak mellé is kipróbálom.
Hozzávalók (4 személyre)
50 dkg darált sertéshús
1 alma
1 tojás
3 fej vöröshagyma
2 ek cukor
1 ek vaj
só, bors
olaj
További hozzávalók
hamburgerzsemle
zöldségek (lilahagyma, uborka, paradicsom, saláta)
ketchup, mustár, majonéz
sajt
Ez a hamburger három dologtól lesz különleges: marhahús helyett sertésből készül, a húspogácsában reszelt alma van, és az egész hamburgert a karamellizált hagyma koronázza meg.
Először a hagymát készítjük el. Két fej hagymát félkarikára vágunk, a harmadikat pedig apróra, ezt majd a húshoz kell. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a két fej hagymát, megsózzuk majd pár perc után rászórjuk a cukrot. Jól elkeverjük és lassú tűzön kb 30 percig pároljuk.
Közben a húst összekeverjük az apróra vágott hagymával, a megtisztított lereszelt almával és a tojással .Ha nagyon lágy, adhatunk hozzá zsemlemorzsát. Sózzuk, borsozzuk és kicsit félretesszük.
A hamburger többi hozzávalóját előkészítjük, a zöldségeket feldaraboljuk és tányérra tesszük.
Egy másik serpenyőben napraforgóolajat hevítünk. A masszából nedves kézzel lapos, széles húspogácsákat formázunk majd a forró olajon oldalanként 6-7 perc alatt megsütjük őket.
A hamburgert ízlés szerint állítjuk össze, mindenki ahogy szereti, jó sok karamellizált hagymával.
Kivételesen nem kóla hanem házi bodzás limonádé volt hozzá, nagyon finom volt.