Annyira szeretem böngészni a receptújságokat, mert biztosan találok egy rakat olyan receptet amit a fénykép és a leírás alapján tuti ki fogok próbálni. Ez is egy ilyen darab, a júniusi Kiskegyed Konyhájából (kis változtatással), bár azért megvoltak a félelmeim a fogadtatással kapcsolatban, elvégre a múltkori édeskrumpli püré se végződött túl fényesen. Ja és azt is elképzelhetőnek tartottam így leírás alapján, hogy a tölteléket érdemes lehet magában is fogyasztani. És tényleg!
Hozzávalók (2-nek főétel, 4-nek előétel)
2 db édesburgonya
20 dkg csiperkegomba
fél doboz krémsajt
10 dkg feta sajt
1 csomó újhagyma
olívaolaj
só, bors
kaukkfű
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy sütőlemezt kikenünk olívaolajjal.
Az édesburgonyákat jó alaposan megmossuk, majd félbevágjuk. A belsejüket kivájjuk. Kérem, ezt én is a recept utasítása alapján csináltam, igen nyersen kell ezt a baromi kemény gumót kivájni. Érdemes kiskéssel dolgozni mert a nagynak könnyen odaveszhet a pengéje. És igyekezzünk nem kivágni az alját (igen, nekem sikerült az egyiknél).
A hagymát felkarikázzuk, a gombát durvára aprítjuk. A kivájt édesburgonya-belsőt feldaraboljuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd rádobjuk a egyszerre a hagymát, a gombát és az édesburgonyát. Közepes lángon pirítjuk, közben sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítjük. Ha a zöldségek megpuhultak lehúzzuk a serpenyőt a tűzről és hűlni hagyjuk.
A fetasajt felét felkockázzuk és a krémsajttal egy tálba tesszük. Ehhez adjuk a gombás keveréket, majd jól összekeverjük, hogy a sajt egyenletesen legyen a töltelékben, ne álljon össze. Ha szükséges utána ízesítjük.
Ezzel a töltelékkel megtöltjük az édesburgonyákat, még egy kevés olívaolajat locsolunk a kész csónakokra, majd sütőben 45 percig sütjük. A maradék feta sajtot a sütési idő végén morzsoljuk a burgonyára majd még 10 percre visszatesszük a sütőbe.
Ahhoz képest, hogy a legutóbbi édesburgonya kísérletemmel el lettem küldve oda, ez egészen jó fogadtatásban részesült, olyan mint a sült sütőtök felkiáltással.