Amikor először felvetettem ennek a levesnek a lehetőségét, szép magyarosan el lettem küldve melegebb éghajlatra. Mondjuk nem is tudom mire számítottam, a férfiak általában nem lelkesednek az ilyen ételekért, de örömmel jelentem, hogy kóstolás után igencsak megváltozott a vélemény. Tény, hogy az eredeti recept nem írt fokhagymát, de szerintem nagyon is kell bele.
Hozzávalók (4 személyre)
3 kígyóuborka
3 dl sűrű joghurt
2,5 dl zöldségleves
2 gerezd fokhagyma
1 ek aprított mentalevél
4 pita
só, bors
olívaolaj
Először sűrű joghurtot készítünk. Ehhez szükségünk van egy nagy doboz kommersz joghurtra, egy szűrőre, papírtörlőre és egy edényre. A szűrőt kibéleljük két réteg papírtörlővel majd az edényre tesszük. A szűrőbe öntjük a joghurtot és hagyjuk lecsöpögni. A legjobb ha egész nap állhat. Szerintem az így készített joghurt sokkal jobb mint a bolti görögnek mondott.
Az uborkát meghámozzuk és felkockázzuk. Kb. 2 evőkanálnyi kivételével egy edénybe tesszük, ráöntjük a joghurtot és a zöldséglevest. Hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát és az apróra vágott mentát majd turmixgépben vagy botmixerrel pürésítjük. A kimaradt kockázott uborkát belekeverjük a levesbe.
A kész levest sóval és borssal erősen fűszerezzük majd legalább két órára hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt a pitákat meglocsoljuk olívaolajjal majd forró serpenyőben megpirítjuk őket. Cikkekre vágva kínáljuk a leves mellé.