B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Mama és a házitészta – Kötöttgaluska leves

2011.06.17. 07:21 Benyeszke

Kérem szépen, máris elérkeztünk a program utolsó részéhez, amelyet egyben a csúcspontnak is szánok, mivel ez nem mindenki által ismert káposztás tészta vagy lekváros derelye hanem olyan tészta amilyennel soha sehol máshol nem találkoztam még, csak Mama konyhájában. Még Anyu sem csinált soha, mert macerás összerakni. De mindenképpen megéri, mert isteni finom és különleges is! Úgy hívják kötöttgaluska leves. Tessék, annyira különleges, hogy még a Word se ismeri fel.

Tehát ez már nem ugyanolyan tészta mint amilyen az előző két ételhez kellett, hanem levestészta, két tojással és az állaga lágyabb, puhább kell hogy legyen. Egyik kedves kommentelő társam megszólta, hogy nem írok lisztmennyiséget, anélkül meg szart se ér az egész, de hát ennek pont ez a lényege. Mama tudja mennyi kell mérleg nélkül is, mi meg tátjuk a szánkat. Ha nem így lenne, elveszne a varázsa a dolognak.

Tehát két tojás, pici só, nagyon kevés víz, és annyi liszt, hogy puha tésztát kapjunk, de mindenképpen össze kell állnia. Néhány órát pihentetjük.

Közben egy nagy fej vöröshagymát apróra vágunk és kevés zsíron megdinsztelünk. Hagyjuk teljesen kihűlni. A leves többi hozzávalóját előkészítjük. Tehát két szál répát, két szál zöldséget, egy fél zsenge karalábét feldarabolunk és kevés kacsazsíron megdinsztelünk.

Ha a zöldségek félpuhák, felöntjük vízzel, megsózzuk és közepes lángon főzzük. A levesbe kell még karfiol és néhány kelkáposztalevél (amikor felöntjük a levest), és persze friss petrezselyem-, és zellerzöld a kertből. Utóbbiakat akkor kell beletenni ha felforrt a leves.

A tésztát deszkán jó vékonyra kinyújtjuk, ahogy tanultuk a káposztásnál meg a derelyénél. Fontos, hogy ha egyszer elkezdtük nyújtani viszonylag gyorsan össze kell rakni a tésztát, mert ha kiszárad az nem jó.

Tehát a kinyújtott tésztára egyenletesen rákenjük a dinsztelt hagymát, majd megszórjuk vegetával, pirospaprikával és őrölt feketeborssal.

Ezután jön a lényeg, hogy hogyan lesz belőle kötött galuska. A tészta végétől indulva kétszer felhatjuk a tésztát ujjnyi vastagon. Ezt késsel levágjuk majd kétszer tekerjük és utána kötjük a galuskát. Nem hinném hogy leírva érthető lenne, így íme a legjobb oktatóvideó ami a nap során készült. Így kell kötni a galuskát.

Nem szabad túl szorosra mert akkor amikor megdagad szét fog repedni, szépen lazára kell kötni az egyes galuskákat.

A tésztát akkor tesszük a levesbe ha az összes zöldség puha. Egyszerre beletesszük az összes galuskát, majd még egy kevés ideig főzzük a levest, itt kóstolni kell, hogy mennyire puha a galuska, mert ugye a kötésnél sok tészta van együtt, ott nehezebben puhul. Nem szabad teljesen puhára főzni, mert a lében még úgyis tovább puhul. Hogy összehozzam a tradíciót a modern konyhával, al dente állagú legyen.

Ezennel a Mama program végére értünk, a téma a házi gyúrt tészta volt. Remélem élveztétek, hasznos volt nektek, mert még tervezek hasonlót a közeljövőben. Remélem a nagy becsben tartott fánk receptjére hamarosan rátehetem városi mancsom, mert azt mindenkinek ismernie kell.

Ki ismeri a kötöttgaluska levest?

2 komment

Címkék: mama zöldség galuska levestészta különleges tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr732991200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivétel 2011.07.07. 11:52:18

Nahát én még sose hallottam, de szívesen megkóstolnám:))) Bár biztos finom:) Azért néha jöhetnél AÉH-ba is, sokan hiányolnak:)

Benyeszke · http://besbe.blog.hu/ 2011.07.07. 19:10:01

@Kivétel: :-)) Évente kb 1-2-szer eszünk ilyet mikor Mamának van kedve csinálni. De az a legjobb benne, hogy általában nem jelenti be így meglepi és még jobban örülünk neki.

Igyekszem menni csak mostanában sok dolog van, de tényleg igyekszem! :D
süti beállítások módosítása