Barnabás napján (ez fontos) csoda történt a konyhámban. A pénteken beszerzett csodálatos hátszín rózsaszín szaftos steak formájában került az asztalra egy olyan mártással körítve, amiért megéri az infarktust kockáztatni. Komolyan mondom, azoknak van igazuk akik szerint a vaj a legjobb dolog a világon. A béarni mártás elkészítésétől eléggé tartottam, mert a hollandival egyszer már megjártam, de most minden úgy történt, ahogy a nagy könyvben meg van írva. A tojás krémes lett, a vaj selymessé tette, a fűszerek pedig megkoronázták ezt a fantasztikus mártást.
Hozzávalók (4 személyre)
4 db 25 dkg-os hátszínszelet
olívaolaj
1 ek vaj
só, bors
Béarni mártás
3 tojássárgája
22 dkg vaj
2 ek friss tárkony
1 dl fehérborecet
2 ek hideg víz
1 kis fej vöröshagyma
1 tk egész feketebors
Először a mártást készítjük el. Ennek három lépése van.
- Egy lábasban gyenge tűznél felolvasztjuk a vajat, majd szűrőkanállal leszedjük a fehér habját, tiszta olvasztott vajra van szükség.
- A hagymát és a tárkony apróra vágjuk. A feketeborsot mozsárban durvára törjük. Egy lábasba tesszük a fehérborecetet, a vizet, a hagymát, a borsot és 1 ek tárkonyt. Ezt felforraljuk, majd addig főzzük amíg kb 2 ek folyadék marad vissza. Az egészet finom szűrőn leszűrjük, csak a levére lesz szükség.
- Vízfürdőt készítünk, ehhez kell egy lábas és egy olyan hőálló edény ami pont ráillik a lábasra. A lábasban vizet melegítünk, nem szabad forrnia, de gyöngyözzön. A hőálló edénybe öntjük az ecetes levet, és hozzáadjuk a tojássárgákat. Ezt habverővel alaposan összekeverjük, majd a lábasra tesszük. Ezt innentől kezdve folyamatosan keverni kell. A cél, hogy a tojássárgája krémes állagúvá váljon. Ha ez megtörtént elkezdjük kanalanként adagolni az olvasztott vajat. Egyszerre mindig keveset adjunk a tojáshoz és azt gyorsan és alaposan keverjük el. Ha túl sűrű lenne a mártás, közben adhatunk hozzá kevés vizet. Ha elfogyott a vaj, akkor a mártást sóval és borssal valamint a maradék 1 ek tárkonnyal ízesítjük és készen vagyunk.
A mártás elképesztően finom! Amikor megízleli az ember, akkor érezni lehet a fűszereket, viszont a vaj selymessége az utóízben teljesedik ki.
A hússzeleteket megmossuk és papírtörlővel alaposan leszárítjuk. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk és a hússzeleteket oldalanként másfél percig sütjük. A szeletek ne érjenek egymáshoz ha nem férnek el egyszerre akkor csináljuk két részletben.
Az elősütés után pihentessük a szeleteket kb 2-3 percig majd a serpenyőbe tegyük bele a vajat, tegyük vissza a húst és gyakran megfordítva süssük 6-7 percig. Így a hús rózsaszín lesz. Miután kész vagyunk, tegyük a szeleteket egy sütőlemezre, fedjük le alufóliával és meleg helyen (akár bekapcsolt sütőben) pihentessük 10 percig. A pihentetés után, közvetlenül a tálalás előtt ízesítjük sóval és borssal.
A húst azonnal tálaljuk a mártással és sült krumplival.
Megosztok veletek egy titkot, mivel a béarni mártás kóstolása közben már én magam is éreztem amit mások már többször mondtak nekem. Ugyanis amikor valami elképesztően finom ételt kóstolok, olyan fejet vágok mintha hányi készülnék, vagy bevertem volna a térdem. Sajnos éttermekben már nem egyszer jött oda a pincér és kérdezte meg, hogy mi a probléma. Még jó, hogy ezt a mártást először otthon ízleltem meg, így csak azok látták a fejem akik jól ismernek. Viszont a jó hír az, hogy ez családi vonás, mert Szilvi pont ugyanezt csinálja.
Ja és majdnem elfelejtettem: ez a fogás volt Barnabás (egy matuzsálem plüssmackó) névnapi vacsorája. Ahogy elnéztem eléggé fapofával ülte végig az étkezést de legalább több maradt nekünk.