B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Hátszín steak béarni mártással

2011.06.11. 22:25 Benyeszke

Barnabás napján (ez fontos) csoda történt a konyhámban. A pénteken beszerzett csodálatos hátszín rózsaszín szaftos steak formájában került az asztalra egy olyan mártással körítve, amiért megéri az infarktust kockáztatni. Komolyan mondom, azoknak van igazuk akik szerint a vaj a legjobb dolog a világon. A béarni mártás elkészítésétől eléggé tartottam, mert a hollandival egyszer már megjártam, de most minden úgy történt, ahogy a nagy könyvben meg van írva. A tojás krémes lett, a vaj selymessé tette, a fűszerek pedig megkoronázták ezt a fantasztikus mártást.

Hozzávalók (4 személyre)

4 db 25 dkg-os hátszínszelet

olívaolaj

1 ek vaj

só, bors

 

Béarni mártás

3 tojássárgája

22 dkg vaj

2 ek friss tárkony

1 dl fehérborecet

2 ek hideg víz

1 kis fej vöröshagyma

1 tk egész feketebors

Először a mártást készítjük el. Ennek három lépése van.

  1. Egy lábasban gyenge tűznél felolvasztjuk a vajat, majd szűrőkanállal leszedjük a fehér habját, tiszta olvasztott vajra van szükség.
  1. A hagymát és a tárkony apróra vágjuk. A feketeborsot mozsárban durvára törjük. Egy lábasba tesszük a fehérborecetet, a vizet, a hagymát, a borsot és 1 ek tárkonyt. Ezt felforraljuk, majd addig főzzük amíg kb 2 ek folyadék marad vissza. Az egészet finom szűrőn leszűrjük, csak a levére lesz szükség.
  1. Vízfürdőt készítünk, ehhez kell egy lábas és egy olyan hőálló edény ami pont ráillik a lábasra. A lábasban vizet melegítünk, nem szabad forrnia, de gyöngyözzön. A hőálló edénybe öntjük az ecetes levet, és hozzáadjuk a tojássárgákat. Ezt habverővel alaposan összekeverjük, majd a lábasra tesszük. Ezt innentől kezdve folyamatosan keverni kell. A cél, hogy a tojássárgája krémes állagúvá váljon. Ha ez megtörtént elkezdjük kanalanként adagolni az olvasztott vajat. Egyszerre mindig keveset adjunk a tojáshoz és azt gyorsan és alaposan keverjük el. Ha túl sűrű lenne a mártás, közben adhatunk hozzá kevés vizet. Ha elfogyott a vaj, akkor a mártást sóval és borssal valamint a maradék 1 ek tárkonnyal ízesítjük és készen vagyunk.

A mártás elképesztően finom! Amikor megízleli az ember, akkor érezni lehet a fűszereket, viszont a vaj selymessége az utóízben teljesedik ki.

A hússzeleteket megmossuk és papírtörlővel alaposan leszárítjuk. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk és a hússzeleteket oldalanként másfél percig sütjük. A szeletek ne érjenek egymáshoz ha nem férnek el egyszerre akkor csináljuk két részletben.

Az elősütés után pihentessük a szeleteket kb 2-3 percig majd a serpenyőbe tegyük bele a vajat, tegyük vissza a húst és gyakran megfordítva süssük 6-7 percig. Így a hús rózsaszín lesz. Miután kész vagyunk, tegyük a szeleteket egy sütőlemezre, fedjük le alufóliával és meleg helyen (akár bekapcsolt sütőben) pihentessük 10 percig. A pihentetés után, közvetlenül a tálalás előtt ízesítjük sóval és borssal.

A húst azonnal tálaljuk a mártással és sült krumplival.

Megosztok veletek egy titkot, mivel a béarni mártás kóstolása közben már én magam is éreztem amit mások már többször mondtak nekem. Ugyanis amikor valami elképesztően finom ételt kóstolok, olyan fejet vágok mintha hányi készülnék, vagy bevertem volna a térdem. Sajnos éttermekben már nem egyszer jött oda a pincér és kérdezte meg, hogy mi a probléma. Még jó, hogy ezt a mártást először otthon ízleltem meg, így csak azok látták a fejem akik jól ismernek. Viszont a jó hír az, hogy ez családi vonás, mert Szilvi pont ugyanezt csinálja.

Ja és majdnem elfelejtettem: ez a fogás volt Barnabás (egy matuzsálem plüssmackó) névnapi vacsorája. Ahogy elnéztem eléggé fapofával ülte végig az étkezést de legalább több maradt nekünk.

5 komment

Címkék: gasztro recept mártás vaj steak klasszikus étel

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr412976295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tojeger 2011.06.11. 23:06:43

isteni volt a vacsora! és bizton állíthatom, hogy Barna is nagyon élvezte, csak nem tudja kifejezni az érzéseit. a szabása tehet róla. :)

dr. Dottyka, a Vörös Cipellős, Katgimis Angyal 2011.06.12. 06:26:22

Nagyon tetszetős, bárén átsütve szeretem, akkor h kell?

Amit leírtál, arról eszembe jutott Bree, a Született feleségekből, amikor, hát ööööö, izééé, szóval a kaja mennyi élvezetet okoz számára!:):P

Kivétel 2011.06.12. 10:55:48

párom meglátta a képet, jézus de jól néz ki felkiáltással kommentálta:) kedden mehetek hátszínt venni:)

Benyeszke · http://besbe.blog.hu/ 2011.06.14. 10:27:04

@ladyandhenk: a sütési idők:

rare: oldalanként másfél perc, pihentetés majd 2 perc
medium: oldalanként másfél perc, pihentetés majd 6 perc
well-done: oldalanként másfél perc, pihentetés majd 8 perc

Viszont a legfontosabb a sütés utáni (tehát a 8 perc utáni) pihentetés.

@Kivétel: majd írd meg h hogy milyen lett!! :D

csigafrédi 2011.06.29. 10:11:25

Jól néz ki nagyon, klassz, hogy ilyen falatozós-tunkolósra van hangolva a tányér. Falnám, mint a kisangyal.
süti beállítások módosítása