Erzsi néni remek süteménye a Príma Konyha egyik tavaszi (márciusi vagy áprilisi) számában található, nagyon egyszerű de ugyanakkor nagyszerű recept amit sokféleképpen lehet variálni. Én az alap változatot készítettem el, de ebbe kerülhet aszalt gyümölcs, dió, mogyoró vagy mandula, esetleg a tetejére pudingot is lehet tenni.
Hozzávalók (1 tepsi süteményhez)
13 dkg vaj
1 tojás
1 bögre kristálycukor
1 bögre tej
1,5 bögre finomliszt
3 ek keserű kakaópor
4 ek lekvár
fél zacskó sütőpor
vaj és liszt a tepsi kikenéséhez
A szobahőmérsékletű vajat először magában majd a cukorral habosra keverjük, ha már habos hozzáadjuk a tojást és azt is elkeverjük. Ezután beletesszük a tej felét és a lekvárt is.
A lisztet, a kakaóport és a sütőport egy csipet sóval elkeverjük, majd az egészet a vajas részhez adjuk. A szárazanyagok elkeverésénél már ne használjunk robotgépet, csak fakanalat. Végül a maradék tejet is hozzáadjuk, ezzel lesz kész a tészta.
Egy normál méretű tepsit kikenünk vajjal és kilisztezzük. Ebbe belesimítjuk a tésztát és 180 fokon 25-30 percig sütjük.
Tanács: bögre méréshez a legjobb a klasszikus 2,5 decis bögre aminek nem lekerekített az alja. Tuti biztos, hogy ilyenből mindenki kapott már legalább harmincat születésnapra vagy névnapra.