Szeretném leszögezni, hogy az elmúlt napokban nem azért nem volt poszt, mert lusta/elfoglalt/motiválatlan voltam, hanem ennél sokkal prózaibb oka van: nem volt otthon elem, így nem működött a fényképezőgép. Miért nem vettem? Mert mindig akkor jutott eszembe, hogy nincs amikor a kész étel fölött álltam és fényképezni szerettem volna. Na de mindegy, végül csak sikerült. A nagy elemszerzés örömére készítettem egy újszerű csirkemellet, nagy kedvencemmel, rukkolával.
Hozzávalók (4 személyre)
60 dkg csirkemellfilé
8 dkg aszalt sárgabarack
1 tk citromlé
1 kk currypor
fél kk reszelt szerecsendió
só, bors
10 dkg rukkola
4-5 dkg parmezán
3 ek olívaolaj
1 ek fehérborecet
1 tk méz
só, bors
A csirkemellfiléből négy egyforma darabot vágunk, a szeleteket megsózzuk, megborsozzuk. Az aszalt sárgabarackot egy lábasba tesszük, 1 dl vizet öntünk rá, felforraljuk, utána lassú tűzőn addig főzzük míg a barack teljesen megpuhul.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Ha a barack megpuhult, kicsit hűlni hagyjuk, majd összeturmixoljuk (ekkorra már elég kevés leve maradt, azzal együtt turmixoljuk). Hozzáadjuk a curryt és a szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk. A szerecsendióval nagyon kell vigyázni mert rendkívül intenzív az aromája. Érdemes először az előírt mennyiségnél kevesebbel kezdeni és utána még lehet tenni bele ha kevés.
A csirkemellszeleteket körbe bekenjünk a sárgabarack pürével és egy olajjal kikent tűzálló tálba tesszük őket. 180 fokon 40 percig sütjük. A lényeg, hogy a püré megkeményedjen és megpiruljon egy kicsit.
Közben elkészítjük az öntetet. Ehhez az olajat összekeverjük a fehérborecettel és a mézzel majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A rukkolát jó alaposan megmossuk. Ezt azért írom, mert tegnap sikerült olyan kiszerelést vennem amiben több volt a homok meg a föld mint a rukkola. Jó buli volt megmosni.
Ha a csirkemell készen van, a mézes dresszinggel meglocsolt rukkolával tálaljuk. A parmezánt közvetlenül tálalás előtt reszeljük a rukkolára.