Nagyon érdekes volt, hogy ahogy a töltött paprika illata kezdett terjedni a lakásban egyre csak a gyerekkorom jutott eszembe pedig otthon nem sokszor volt, talán a menzán inkább. Sőt amikor Ati hazajött ő is azt mondta, hogy erről az illatról egyből az anyukája jut eszébe. Gondolom ez ilyen békebeli étel, és anyukám biztosan kiröhögne, hogy a drága kaliforniai paprikát ilyesmire pazarlom, meg ugye ezt TV paprikából szokták, de annyi baj legyen.
Hozzávalók (4 személyre)
4 kaliforniai paprika (legjobb a zöld, de a piros is jó)
30 dkg darált hús
10 dkg rizs
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
1 doboz hámozott paradicsom
mustár
só, bors
olívaolaj
cayenne bors
fél csokor petrezselyemzöld
A rizst kétszeres mennyiségű vízben föltesszük főni, ha megfőtt leszűrjük. Itt szerintem érdemes folyó vagyis nem főzőtasakos rizst (vagy rizsát ha tetszik) választani. Tudjátok amit a lyányoknak kell válogatni a disznótorban a tőtött káposztához meg a hurkához. Nem vicces meló az biztos. Főleg ha a már reggel 7-kor saturészeg hentes folyamatosan megjegyzéseket tesz közben, hogy a) a mai lyányok nem tudnak tisztességesen főzni, b) a fia mennyire jó parti.
A paprikákat megskalpoljuk, a magházat kivágjuk és felhasználásig félretesszük (a paprikákat, nem a magházat)
A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk és finomra vágjuk, a petrezselymet megmossuk és felaprítjuk. A hagymákat kevés olajon megdinszteljük, majd nagyjából a mennyiség felét kivesszük egy tálba. A maradékhoz öntjük a paradicsomot és kíméletesen forraljuk. Sóval, borssal és 1 ek cukorral ízesítjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy tálban összekeverjük a darált húst, a kihűlt rizst és hagymát és a petrezselymet. Hozzáadjuk a tojást és jól összedolgozzuk. Ízesíteni elég erőteljesen kell, mert a hőhatás miatt veszít a fűszerezésből a töltelék. Tehát só, bors, vegeta (igen, az is kell), mustár, majoranna és ha van akkor cayenne bors.
A kész masszát a paprikákba töltjük. A paradicsomszószt egy hőálló edénybe öntjük, ebben beleállítjuk a paprikákat, rátesszük a skalpokat és mehet a sütőbe.
Nagyjából 1 óra alatt készül el, az utolsó 15 percben fölvehetjük a hőmérsékletet 200 fokra.