Szögezzük le, hogy nem az én nagymamámé. Igazából nem tudom, hogy egy valamirevaló nagymama készítene-e ilyen ragut egyáltalán. Elvégre a sok házi sütemény, csirkepaprikás és kötöttgaluska-leves között miért kellene időt pazarolni egy ilyen gyors csirkeragura. Meg a Mama ugye otthon vágja a csirkét, nem a boltban veszi és akkor sem fogja a mellet kicsontozni, ha térden állva könyörgünk neki. Na de nem ez a lényeg, a Príma Konyha ezeréves száma szerint ez valaki nagymamájának a raguja. És nagyon finom.
Hozzávalók (4 személyre)
60 dkg csirkemellfilé
1 fej vöröshagyma
20 dkg csiperkegomba
15 dkg sonka
15 dkg konzerv ananász
12,5 dkg juhtúró
1 kis pohár tejföl
10 dkg trappista sajt
olívaolaj
só, bors
A hagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk. A csirkemellet felkockázzuk. A gombát megmossuk és felaprítjuk, a sonkát csíkokra vagy kockákra vágjuk. Az ananászt szűrőbe tesszük, hogy egy kicsit lecsöpögjön a leve.
Egy ferdefalú serpenyőben olajat hevítünk és a hagymát megfuttatjuk rajta. Hozzáadjuk a csirkét és tovább pirítjuk. Pár perc után hozzáadjuk a gombát, megsózzuk, megborsozzuk és lefedjük, hogy megpuhuljon a hús. A sonkát és az ananászt csak a legvégén adjuk hozzá. Közben a juhtúrót villával összetörjük és elkeverjük a tejföllel.
Ha a gomba és a csirke már jó, hozzáadjuk a sonkát és az ananászt. Szinte az összes levet el kell főnie, tehát nagyobb lángra is lehet kapcsolni.
A végén a juhtúrós tejföllel besűrítjük a ragut és készen vagyunk. Köretnek főtt rizst kínáljunk és tálalás előtt szórjuk meg reszelt sajttal a ragut.
A sóval óvatosan kell bánni, mert ugye a juhtúró önmagában elég sós.