Vannak dolgok, amikről sokan úgy gondolják, hogy jobb az üveges/zacskós készen kapható változat, mint az otthon elkészített. Nos én az édes-savanyú szószról ezt hittem egészen addig, míg nem találkoztam ezzel a recepttel a néhai Poronty oldalán. Persze bambuszrügy nincs benne, de nagyon finom és ami a legfontosabb nincs benne mesterséges anyag.
Hozzávalók (4 személyre)
60 dkg ördöghal (pangasius is lehet)
Pác
2 gerezd fokhagyma lereszelve
2 cm gyömbér lereszelve
2 ek szójaszósz
1 ek hideg víz
1 kk só és cukor
Bunda
1 tojás
6 ek liszt
késhegynyi szódabikarbóna
bő olaj a sütéshez
Szósz
2 cm gyömbér
1 vöröshagyma
1 paradicsom
1 doboz ananászkonzerv
2 ek paradicsompüré
3 ek szójaszósz
1 ek étkezési keményítő
só, cukor, ecet
A sokféle hozzávaló ellenére meglepően könnyen és gyorsan elkészül. A halat falatnyi darabokra vágjuk. A pác hozzávalóit összekeverjük és a halat beletesszük. Állni hagyjuk.
A szószhoz egy ferde falú serpenyőben vagy wokban olajat hevítünk és a lereszelt gyömbért és az apróra vágott hagymát nagy lángon megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk az ananászt és tovább pirítjuk. Pár perc múlva beletesszük a nyolcfelé vágott paradicsomot, a paradicsompürét, az ananászlé felét és sóval, cukorral és kevés ecettel ízesítjük. Nagy lángon forraljuk.
Közben a bundához felverjük a tojást, hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát, valamint néhány evőkanál hideg vizet. Ennek a masszának nem szabad túl lágynak lennie, mert akkor nem tapad meg a halon. Ha kell még hígítani, a hal páclevét is lehet használni. Egy lábasban olajat hevítünk a sütéshez.
A szószt befejezzük, úgy hogy a maradék ananászléhez keverjük a keményítőt és ezt a többihez adjuk. Nagy lángon forraljuk, így pár perc alatt besűrűsödik. Ellenőrizzük az ízesítést majd lehúzzuk a tűről.
A haldarabokat a bundában megforgatjuk majd forró olajban kisütjük. Papírtörlőre szedjük.
A halat az édes-savanyú szósszal és párolt rizzsel tálaljuk.