Ó hát ó. Ennyit tudok mondani ha a tenger gyümölcseiről van szó. Soha nem készítettem még semmi ilyet otthon, mert ugye nehéz jó és megbízható minőségű alapanyagot találni. Hacsak nem puszipajtásunk egy halkereskedő tényleg nem egyszerű. Viszont a boltban többször is láttam már fagyasztott nyers rákot és elég jól nézett ki, hát miért ne. Ez a fogás olyan gyönyörű, olyan finom, amikor Attila először megszagolta, azt mondta, hogy talán akkor költözzünk Spanyolországba. Nem csoda, hogy a mediterrán országokban élő emberek olyan vidámak és olyan sokáig élnek.
Hozzávalók (4 személyre)
60 dkg rákfarok (szürke színű nyers tigrisrák)
4 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor petrezselyemzöld
20 dkg koktélparadicsom
3 ek vaj
1 ág rozmaring
só, bors
Ilyen szürke tigrisrákot fagyasztva lehet kapni Spar-ban és CBA-ban is, én olyat vettem ami csak farok de páncélos volt. Ezt először ki kell engedni teljesen, majd a páncélt le kell fejteni, ezután egy hegyes késsel be kell karcolni a rák hátát és kihúzni a bélcsatornát. Ez egyébként tök könnyű és nem gáz, mert szinte átlátszó a bélcsatorna. Ha ezzel készen vagyunk alaposan megmossuk a rákokat.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A fokhagymát meghámozzuk és nagyon apróra vágjuk. A petrezselymet és a paradicsomokat megmossuk, előbbit felaprítjuk, utóbbiakat félbevágjuk.
Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat és a rákokat oldalanként másfél perc alatt megsütjük benne. Marha jó, mert a szürke rák ugye rózsaszínű lesz sütés közben.
A többi hozzávalót egy kisebb tűzálló tálba tesszük, majd hozzáadjuk a rákokat és az olvasztott vajat is. Sózzuk, borsozzuk, jól összeforgatjuk és 8 percig sütjük a sütőben.
Azonnal tálaljuk. Illik hozzá a kenyér (tunkolni a szaftot), és a fehérbor.
Ennek az ételnek két kulcseleme van: alapos tisztítás és azonnali tálalás.