B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Túrógombóc

2011.02.20. 13:30 Benyeszke

Mert ha a férfi azt kíván, akkor azt kell csinálni…el ne higgyétek ezt, csak mivel nem nagyon volt ötletem tegnapra, jól jött a kérés. Viszont ugye ehhez túrót kell törni. Szitán. Kézzel. A konyhaművészet iránti rajongásom ellenére még mindig akad néhány dolog amit a hátam közepére kívánok: tojáshabot kézi habverővel felverni, túrót szitán áttörni…és így tovább. Szerencsére azért elég gyorsan elkészültem vele.

Hozzávalók (4 személyre)

50 dkg tehéntúró

9 ek búzadara (vagy 8 ek dara és 1 ek zabkorpa)

3 egész tojás

csipet só

2 zacskó vaníliás cukor

1 tk kristálycukor

zsemlemorzsa

vaj

tejföl

porcukor

A túrót szitán áttörtjük. Hiába ezt nem lehet megúszni, mert a túró alapvetően darabos, és nem túl élvezetes, ha evés közben egészben maradt túrót találunk.

Hozzákeverjük a darát, a sót és a kétféle cukrot, majd jól összegyúrjuk. A tojásokat egyenként beledolgozzuk. Ha túl lágy a massza még egy kis darát lehet bele tenni, de míg pihen addig úgyis keményedni fog.

Mostanában az egészséges életmód jegyében a süteményeknél 1 ek szárazanyagot (lisztet, darát, zsemlemorzsát) korpával szoktam helyettesíteni, meg sem lehet érezni, de a lelkemnek jót tesz.

A masszát legalább fél, de inkább 2-3 órára hűtőbe tesszük.

Egy nagyobb lábasban sós, olajos vizet forralunk, majd vizes kézzel gombócokat készítünk a masszából és kifőzzük. Miután a gombóc feljön a víz tetejére kell még neki idő. Érdemes előbb egyet elkészíteni és megnézni, hogy jó-e, aztán annak megfelelően módosítani a főzési időt.

Közben egy serpenyőben vajat olvasztunk, majd zsemlemorzsát pirítunk benne, ebben kerülnek a kifőtt gombócok, jól megforgatjuk őket a pirított morzsában.

Ízlés szerint tejföllel és porcukorral tálaljuk.

El kell mondjam, hogy tegnap csak a masszát csináltam meg, a főzés és a tálalás Ati érdeme, ahogy a képek is.

Tapasztalataim szerint a túrógombóc elég megosztó étel ami a receptet illeti. Mindenki esküszik valamire, aztán közzéteszi és jól lehordják a kommentelők meg az olvasók, hogy ez bizony szar. Hát nekem ez a recept bejött, remélem nektek is jól sikerül ha kipróbáljátok.

Általános érvényű dolog, hogy a gombóc inkább legyen  lágy mint kemény, és hogy darával mindig lehet segíteni a massza állagán. Azt viszont soha nem szabad elfelejteni, hogy a legfontosabb idő az amikor a massza a hűtőben pihen. Ha utána is túl puha az állaga, akkor kell még rajta javítani.

1 komment

Címkék: édesség recept túró desszert klasszikus étel

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr852674579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beacska 2011.05.16. 13:40:13

én is így szoktam csinálni. Kíváncsi voltam rá, hagyod-e állni, de nem csalódtam benned ;D +1

amúgy ezzel a recepttel (najó, ilyesmi), szoktam én kétöklömnyi nagyságú Náncsi néni-féle gombócot csinálni. Egy időben az embernek ez volt a mániája. (ő prézli nélkül szereti)
süti beállítások módosítása