B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Lazacpisztráng parajos rizottóval

2011.03.17. 08:32 Benyeszke

Alkotói válságom éppen kezdett erőt venni rajtam, amikor az Indexen olvastam, hogy az Onyx Michelin csillagot kapott. Ennek annyira megörültem, hogy egyből rákerestem a neten az étterem honlapjára de a túlterheltség miatt nehezen volt elérhető, ami persze örvendetes egy ilyen szép napon. Aztán ahogy böngésztem az étlapot nagyon megtetszett a vadlazacfilé parajos rizottóval. Igazság szerint a többi fogás is nagyon tetszett, de azokat lerajzolni sem tudnám nemhogy valami hasonlót megfőzni. Na jó, ez így nem lesz jó, mert rajzolni meg egyáltalán nem tudok. Mindegy. Ez az én kis házi tisztelgésem a második magyar Michelin csillag előtt.


Hozzávalók (4 személyre előételnek)
50 dkg lazacpisztrángfilé
40 dkg spenót
2 gerezd fokhagyma
2-3 ek créme fraiche
20 dkg rizottórizs
1 fej vöröshagyma
1,5 dl száraz fehérbor
8 dl csirke- vagy zöldségalaplé
1 tk vaj
só, bors
fél citrom leve

A halat átvizsgáljuk, hogy maradt-e benne szálka. Ha igen azt eltávolítjuk, hegyes körömmel vagy fogóval kinek mi van a konyhában. 4 egyforma szeletre vágjuk a filét. Mivel a halat készítjük legutoljára, ezután nyugodtan visszatehetjük a hűtőbe a szeleteket.

A spenótot jó alaposan megmossuk. Ezt sajnos nem lehet megúszni hacsak nem akarjuk, hogy ropogjon a homok/föld a fogunk alatt. Legjobb ha felfogadunk egy bérparajmosót bár nagyon ritka az ilyen manapság. Nekem a múltkor sikerült, most nem, tehát egyedül kellett csinálnom. Egy serpenyőben vagy lábasban egész egyszerűen megfonnyasztjuk a parajt, kevés olívaolajjal. Ezután turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és összeturmixoljuk. Sóval és borssal ízesítjük majd beletesszük a créme fraiche-t. Az egészet jól megforgatjuk a gépben.

Az alaplevet felforraljuk és kis lángon melegen tartjuk.

A rizottóhoz egy ferde falú serpenyőben olívaolajat hevítünk majd megdinszteljük rajta az apróra vágott vöröshagymát. Ezután beletesszük a rizst és néhány percig pirítjuk folyamatos keverés mellett. Először a bort öntjük bele és hagyjuk hogy a rizs felszívja a folyadékot. Ezután jön a jól megszokott játék, merőkanalanként adjuk a rizshez az alaplevet és közben folyamatosan keverjük. Ahogy a rizs magába szívja a folyadékot, fokozatosan megpuhul. A rizottó akkor jó ha al dente állagú a rizs, tehát nem szabad túlfőzni. Ha már alakul, akkor beletesszük a vajat és sózzuk, borsozzuk és tovább keverjük. A legvégén keverjük a spenótpürét a rizshez. Gyönyörű zöld színű rizottó lesz a végeredmény.

Végül egy serpenyőben olívaolajat hevítünk majd a halszeleteket bőrös oldalukkal lefelé beletesszük. Néhány percig sütjük, majd megfordítjuk. Ezen az oldalon maximum 1 percig készítjük a halat. Akkor jó ha nem csapódik ki a fehérje a hal felszínén, ezt nehéz összehozni, sok gyakorlás kell hozzá.

Tálaláskor egy mély tányérba halmozzuk a rizottót és ráfektetünk egy szelet halat. Citromlével meglocsoljuk vagy egy szelet citromot teszünk rá és kész.

Nagyon-nagyon finom lett az étel, a spenótos rizottót ajánlom olyan anyukáknak akik sehogyan sem tudnak letuszkolni egy kis spenótot a gyerek(ek) torkán.

A lazacpisztráng állítólag méltatlanul elfeledett halfajta, remélem ez nem olyan mint a Bagolyodú az Argo-ban. Mindenesetre nagyon finom volt.

Off: Aki tart macskát árulja el nekem, hogy ezek a dögök miért őrülnek meg a haltól? Mert hogy ugye panelmacska (na jó újépítésű lakás-macska) mindkettő – jó, Bogy Őrmester töltött némi időt vidéken, de szerintem elég erős reset volt mikor jött az iszap - , lazacot a tévében sem látott, még pontyot sem, bár Attila néha szokta a horgászcsatornát nézni; lényeg, hogy nem hiszem, hogy tudja bármelyik mi fán terem a hal. De mégis már a szagától olyan cirkuszi mutatványokat adnak elő, hogy öröm nézni. Persze gonosz gazdi lévén nem adtam nekik, de csak azért mert nem bízom a nyers halban, hacsak nem szusi.
 

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro hal recept michelin gourmet

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr102746327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása