B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Gyógyteák

2011.08.10. 10:04 Benyeszke

Az elmúlt napok/hetek időjárását tekintve már komolyan vártam, mikor leszek beteg. Nagyon remek dolog, ha olyan emberrel élsz együtt akinek a hőháztartása homlokegyenest ellenkező a tiéddel, mert így legalább mindig megvan az esélye egy jó kis megfázásnak vagy mint most jelen esetben egy jó kis torokfájásnak. Így aztán meleg teára vagyok ítélve (szigorúan a reggeli Starbucks után. elvégre az is meleg), de valahogy az utóbbi időben leszoktunk a cukros gyümölcsteáról, helyette van gyógy- és zöldtea.

Definíció szerint az összes gyógyteának olyan íze van mint egy marék saját szedésű fűnek forró vízzel leöntve. Ne értsetek félre, szeretem a gyógyteákat, sőt többfélét is ki szoktam próbálni, de végül csak oda jutunk, hogy mindnek ázott pázsitíze van. A lista távolról sem teljes, ezek azok a teák amiket már kipróbáltam.


Borsmenta

Megfázásra és kedélyélénkítésre nagyon ajánlják, emellett enyhe vízhajtó hatása van. Ja és csípős ázott fű íze is, ami nekem nem annyira jön be.

Cickafarkfű

Az egyik kedvencem, gyulladáscsökkentő kívül-belül, javítja az emésztést

Csalán

Szerintem az egyik legjobb gyógytea (és ezzel együtt gyógynövény, kivéve amikor megcsapja az ember bőrét), nagyon jól nyugtatja a fájó gyomrot, emellett vizelethajtó hatása is van.

Citromfű

Egy átverés. Elvileg élénkít meg felébreszt de én semmi mást nem tapasztaltam, mint hogy minden csésze tea után inni kell vagy fél liter vizet. Lehet, hogy attól kell felébredned, hogy sokszor mész a vécére, bár kétlem, hogy ez lenne az eredeti elképzelés

És íme néhány olyan praktika, ami hasznos

Megfázás esetén: friss reszelt vagy szeletelt gyömbér leforrázva, mézzel ízesítve. Nincs jó íze, de csodákat művel

Fogyást elősegítendő: szeletelt édeskömény leforrázva, a főzetet kell fogyasztani. Elképesztően szar íze van, keserű mint a fene, közben egy kis fogkrém íz is közrejátszik. Azt sajnos nem tudom, valóban használ-e mert egyszer kóstoltam, többet nem.

Ínyproblémák esetén: friss, jól megmosott bazsalikomlevelet ketté kell törni, hogy friss vágott felület legyen, majd ezzel dörzsölni a fájó gyulladt ínyt. Nagyon hatásos, pár nap alatt segít. Ennek továbbfejlesztett változata, amikor a bazsalikomot hígított alkoholba áztatjuk, 4-5 napig állni hagyjuk és utána a folyadékot használjuk ecsetelésre.

Külső felületi sérülés, égés: kakukkfűolajjal be kell kenni az érintett felületet, baromi jó kis szer, de érdemes gyógyszertárban venni és nem otthon elkészíteni. Ugyanezekre szintén kiváló a kamillafőzet.

Kinek van olyan gyógynövényes praktikája ami aranyat ér?

 

 

3 komment

Címkék: gyógynövény gyógytea házi gyógymód

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr243139237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mosoly73 - a Lila Cipellős Mosoly Ani 2011.08.10. 15:32:34

De jó kis téma! :)
Az én nagypapám termesztette a csalánt a kertje egyik sarkában, még a bablevesben is az úszott, mint a petrezselyem. Az őseim nép gyógyítók voltak, már használták a most divatos aloe verát is, még van gumónk belőle. Nagyon sajnálom, hogy egyik gyermekük se tanulta el a fortélyokat és elveszett ez az értékes tudás. :(
A papi mindig azt mondta a gyógyteákat nem szabad keverni, mert semlegesíthetik egymást, és nem szabad sokáig inni, tehát pl egy hétig egy félét, utána másikat.
A cickafarok teát nőknek azokon a napokon nem szabad inni, sem fogorvosi kezeléskor, mert vérhígító és vérzékenységet is okozhat, de máskor nagyon egészséges.
Én a gyógytea mellé mindig teszek a kancsóba egy gyümölcs tea filtert is, vagy almaszeleteket és/vagy pár szem aszalt gyümölcsöt (szilva, áfonya) ázni, úgy jobb az íze.
Édesítésre stevia-t szoktam beletenni. Magát a szárított növényt. Ez legalább természetes, nem aszpartamos.
Tejet adva a teához vízhajtó hatást lehet elérni.

Tuti tippem hirtelen jött torokfájásra:
Vöröshagyma (2-3 db) száraz héját leszeded. (Alufóliázva a hagymát hűtőbe teszed, jó lesz az még). Vizet forralsz, mondjuk 1 litert, majd beledobod ázni a héjakat és egy fél evőkanál majorannát (elhagyható), 10 percig állni hagyod lefedve. Közben egy kis lábosban 3-4 evőkanál cukrot megolvasztasz, erre ráöntöd szűrőn át a hagymateát. Először megkeményedik a cukor és sisteregni fog, ne ijedj meg, de fakanállal lassan kavargatva feloldódik. Este mikor már nem eszel-iszol semmit melegen megiszod a felét és lefekszel aludni. Ez amolyan bevonatot képez a torkon és meggyógyítja. Reggel evés-ivás után melegítve idd meg a másik felét, utána indulj csak el, bár legtöbbször már nincs is szükség rá, mert nekem már nem szokott fájni.
Tapasztalatom szerint - bár először hülyeségnek hittem - de nagyon használ. Évek óta alkalmazom! Főleg ha mondjuk hideg italtól fájdult meg a torkom. A vírusos torokfájás más téma.

Gyomorfájásra lenmagból főzött tea kell éhgyomorra. Védi a gyomor falát.

Benyeszke · http://besbe.blog.hu/ 2011.08.10. 15:52:55

@mosoly73: azta! neked kellett volna megírni ezt a posztot nem nekem!! :D

mosoly73 - a Lila Cipellős Mosoly Ani 2011.08.10. 16:01:42

@Benyeszke: Dehogyis! Többet nem is tudok a témáról, hozzá teszem: sajnos!
A blogok lényege szvsz a témafelvetés és tök jó, hogy kommentre ihlet és kiegészítődik az adott téma. Remélem mások is írnak tippeket. Amelyek beváltak. Én se akartam ezt a hagymateát elhinni, szkeptikus szoktam lenni, de azóta csak ezt használom, hogy egyszer kipróbáltam. Csak a cukorral kell vigyáznom!
Meg a szalonnával, úgyhogy ahhoz hozzá sem szólok! :)
süti beállítások módosítása