B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Húst, de rögtön!

2011.08.01. 10:58 Benyeszke

Van az úgy, hogy az ember húst akar. Nem beteg, nem terhes, nincs semmilyen különleges alkalom, de mégis úgy érzi, hogy ide egy tehenet/disznót/csirkét most azonnal. Mostanában valahogy nem fűlik a fogam a csirkéhez, ki tudja miért, a sertésrészek meg viszonylag hosszú idő alatt készülnek el, így maradt a marhahús. Mivel a vágy nem olyan időben jött, hogy bélszínt tudjak szerezni, hátszín lett belőle. Ó de még milyen.


Hozzávalók (2 személyre)
2 jó szelet hátszín (darabja 20-22 dkg)
1 dl vörösbor
1 mk dijoni mustár
1 mk vaj
40 dkg zöldborsó
12,5 dkg mascarpone
4 szál sárgarépa
1 tk méz
só, bors
kakukkfű
olívaolaj

A húst a hűtőben pihentetjük míg a köret készül.

A borsót lobogó vízben teljesen puhára főzzük. Leszűrjük és hűlni hagyjuk.

A répát megtisztítjuk és karikára vágjuk. Egy serpenyőben olajat forrósítunk és beletesszük a répát. Lefedjük és hagyjuk puhulni.

A borsót turmixgépbe tesszük a mascarpone-val és pürésítjük. Sóval és borssal ízesítjük. Ha túl sűrű, adjunk hozzá olívaolajat.

A répát sóval, borssal és kevés kakukkfűvel ízesítjük. Amikor a répa megpuhult hozzáadjuk a mézet és néhány percig nagy lángon karamellizáljuk egy kicsit.

A lényeg most következik. A hús. Először a sütőt 100 fokra előmelegítjük és a rácsra teszünk egy sütőlemezt.

Egy serpenyőben nagy lángon olajat hevítünk, méghozzá szinte füstölésig. A hússzeleteket oldalanként 3 percig sütjük. Szerintem jobb a 2x3 perc alatt járkálni mint nézni a húst mert még a végén késztetésünk támad hozzányúlni. Ne tegyük!

A megsült húst sütőpapírra tesszük majd egyből a meleg sütőlemezre és 10 percig pihentetjük a meleg sütőben.

A finálé pedig a következő: a serpenyőben maradt olajra, pörzsanyagokra és húslére öntjük a vörösbort és minden szegletből felkaparjuk a leragadt anyagokat. Ezután egy mély nyeles lábasba öntjük a boros levet és nagy lángon forraljuk. Néhány perc után beletesszük a mustárt és a vajat, majd jól elkeverjük lehetőség szerint habverővel. Ellenőrizzük az ízesítést.

A kész hátszínt a borsópürével, a párolt répával és a csodálatos vörösboros mártással tálaljuk.

A mártás teljes egészében saját agyszülemény, olyan mint amikor a filmekben a rendkívül tehetséges de nehéz természetű szakács ösztönből keveri össze a különböző hozzávalókat és a végeredmény zseniális lesz. 


 

3 komment

Címkék: hús vörösbor hátszín steak püré

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr663116320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivétel 2011.08.01. 13:00:47

Jól néz ki, a mártást kipróbálom:)

nyuszifüli 2011.08.01. 13:33:05

nálunk is kb. ez volt a köret vasárnap, csak csirkével és némi fasírttal:) úgy látszik zöld-narancssárga nap volt:)
irtó édes a két kis fekete rosszaság (nekem a fele volt, az is sok volt:)), került már gazdi?

Benyeszke · http://besbe.blog.hu/ 2011.08.01. 13:49:50

@Kivétel: ez a mártás olyan igazán ütős! Tudod mikor kóstolásnál eltorzul az arcod! :D Csak gondoltam szólok!

@nyuszifüli: köszi a nevükben is :) Gazdi sajnos még a láthatáron sincs, pedig tényleg mindent megteszek :S
süti beállítások módosítása